Три седмици преди Коледа хиляди детски писма от цяла България тръгват към Лапландия. За съжаление пандемията с коронавируса повлия и на детските желания. Те си поръчват кукли и роботи с маски.

„Мили Дядо Коледа, тази година съм слушал много. Освен това, започнах тренировки по плуване и ходя на уроци по математика“. Това е написал 5-годишният Влади в своето писмо до Дядо Коледа. И се надява Добрият старец да сбъдне желанията му.

Колко деца вече са споделили желанията си със Стареца

Повече от 400 деца от Пловдив пуснаха вече своите писма до добрия старец и чакат с нетърпение отговор от него. Диана Ранчева е българският помощник на Дядо Коледа. Помни всяко писмо, минало през ръцете й.

„Една част от желанията им е свързана с получаването на играчки с маски. Примерно имаше мъжка кукла Барби - Кен с маска, магаренца, динозаври пак с такива атрибути“, разказва Диана Ранчева, началник ТД ”Български пощи”- Пловдив.

Заради изолираната среда, в която учат и живеят, другите желани от децата подаръци са компютри, лаптопи и таблети. Някои от тях молят Добрия старец за Коледа да върне родителите им от чужбина вкъщи.

„Много са трогателни тези писма. Здравето също се поставя на едно от първите места. Децата мечтаят всичките им близки да са здрави“, добавя Ранчева.

За да пристигне благополучно всяко писмо до Лапландия, децата трябва четливо и правилно да напишат имената си, точния си адрес и естествено - кой е получателят. Всяко дете ще получи отговор от него, а за най-красивите послания ще има и награди.

Ще се случат ли чудеса по Коледа тази година

Ще спрат ли родните шофьори да сядат зад волана употребили опиати?

Пиян шофьор помете четири паркирани автомобила в Пловдив. Екшънът се разигра в жилищния район „Тракия”.

Всъщност това е районът, в който такъв инцидент се случва за пети пореден път в рамките само на една година. Шофьорът, помлял колите е на 30 години. Седнал е зад волана с 1.85 промила алкохол в кръвта.

„Установено е, че водачът има и други нарушения, свързани с превишение на скорост, липса на задължителна „Гражданска отговорност”, причиняване на пътно транспортно произшествие и употреба на алкохол. Шофьорът има четири акта и 5 глоби с фиш.

За три години, откакто има книжка, този шофьор е извършил 9 нарушения.”, обясни инсп. Ботьо Гиргинов от Областната дирекция на МВР – Пловдив.

Той подчерта, че районът е оживен, с наличие на автобусни спирки, училища, детски градини. Според него само ситуацията в страната и времето, по което е станал инцидента, са предотвратили по-голяма трагедия. Инспектор Гиргинов подчерта, че мерки в района се взимат.

Той обясни, че полицията ще вземе мерки, съвместно с кметовете на райони, относно струпването на хора на обществените места и в магазините. При среднощна акция в пловдивския квартал "Столипиново" са констатирани 23 нарушения.

Става въпрос за работещи заведения, в които е имало клиенти, които са консумирали храна.