След голямото онлайн пазаруване на „черния петък”, започна и голямото връщане на нежелани покупки. Само по-малко от две седмици след намаленията, сигнали за забавени пратки и дефектни стоки заливат форумите в интернет.

Но как да върнем стока, ако не сме доволни от покупката на „черния” петък?

След „черния” петък оплакванията най-често са за дефектна техника, облекла, играчки и забавени пратки при поръчки онлайн. В някои от случаите търговци забавят връщането на парите след нежелана покупка, в други – дори се укриват, което прави връщането на стоки почти невъзможно от страна на потребителя.

Още преди кампанията с рекламираните сензационни намаления да започне, контролните органи вече получават сигнали за нарушения.

„След този „черен” петък голяма част от сигналите, които получихме, бяха свързани с онлайн пазаруването. Основно са свързани с цените, проблеми с доставките или дефектна стока”, обясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

За първи път ли е така

Всяка година над 9 хил. жалби за дефектни стоки достигат до контролните органи. Оплакванията растат по време на кампании като „черен” петък. Но правилата за рекламация са различни от тези за отказ от покупка, уточняват от Комисията за защита на потребителите.

„Дефектната стока не зависи от този 14-дневен срок. В рамките на две години, ако се появи дефект, потребителят има право да предяви рекламация, но тук първо се прави опит да бъде поправена или заменена и след това може да се говори за връщане на парите.

Нашият съвет към потребителите е внимателно да проверяват пратките, които получават, и да приемат стока без забележки”, съветва още Арсенов.

Как действат търговците

Укриването на търговеца е най-негативният сценарий при връщането на нежеланите покупки, категорични са контролните органи. В тези случаи и намесата им е най-трудна.

Деляна Валериева също не получава това, което вижда на снимките в онлайн магазина и ова, за което плаща. Решава да се възползва от големите намаления и поръчва оригинална дамска чанта. Вместо нея получава евтина имитация, твърди потребителката.

Единствен вариант сега е да върне чантата.

„В телефонен разговор бях уверена, че ще дойде куриер, който ще вземе чантата обратно и ще ми бъдат възстановени парите по картата. Бях уверена, че това ще стане, но все още не се е случило.”, сподели потребител.

Забавянето на връщането на парите е основен проблем, за който потребителите сигнализират след такива кампании. Но тук законовите срокове са конкретни и всяко забавяне е нарушение, категорични са контролните органи.

„Започва да тече нов 14-дневен срок, в който потребителят трябва да върне стоката, а търговецът да му върне парите. Потребителите имат възможност да върнат стоката, тъй като тя е доставена различна, а не е повредена, увредена”, обясни Арсенов.