„Световната здравна организация, още преди тази пандемия, заяви и аз съм съгласен, че една най-големите заплахи за здравето на човечеството, заедно със замърсения въздух, затлъстяването и болестите, за които всички знаем, е отказът за ваксинация на големи групи от населението.

В исторически план ваксините са избавили човечеството от много тежки заболявания.” Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред медиите тази сутрин.

Кой ще се протегне първи към ваксините

Според него, личният пример е много важен в такъв един момент, особено когато е даден от авторитетни личности в държавата. Той е съгласен, че в този момент политиците и известните хора, както и медиците, трябва да покажат, че ваксинацията срещу коронавируса е безопасна.

Той изрази увереност и в добрите резултати на препаратите и бе категоричен, че ще се ваксинира. Д-р Маджаров подчерта, че живеем в свят, в който има много и големи технически постижения.

„Ако ние започнем да се съмняваме във всяко постижение на съвременната наука, къде отиваме като общество? Ваксините са част от тази наука.

Аз ще се ваксинирам, даже с нетърпение го очаквам. Много по-успокоително е да се ваксинираш и да знаеш, че си взел мерки, отколкото да очакваш във всеки един момент да се заразиш.

Категорично за всеки човек над 50-годишна възраст това е доста по-разумният подход в ситуацията.”, коментира председателят на БЛС.

Според него, ако ваксината не се съхранява правилно, вероятно ще загуби своята ефективност, но няма да е опасна за хората. Той определи въпросът за съхранението като едно от най-сериозните предизвикателства, пред които ще се изправят медиците у нас.

Според него ваксинацията ще става в определени за целта пунктове.

Ваксинацията ще е на пет етапа

В първия от тях медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал ще влязат под имунизация. Лицата са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението.

Във фаза едно влизат общо подлежащи на ваксина: 243,600

Втората фаза е предназначена за потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Общо подлежащи на ваксина тук са 112,080

Фаза трета е за служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Броят им зависи от списъците, които тепърва ще бъдат изготвени от РЗИ.

Фаза четвърта е предназначена за възрастни хора и такива над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнение и смъртен изход в това число и имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Тук групата е най-голяма - общо подлежащи на ваксина са 1,800,000

Фаза пет е за уязвими групи от населението поради високи епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.