В дълго интервю с Валери Симеонов в сутрешен блок по една от българските телевизии, той засегна много от важните теми на деня.

Една от тях пробуди сериозно внимание, а именно намаляването на ДДС-то за ресторантьорството.

"Настояхме намаляването на ДДС-то за ресторантьорството да бъде прието незабавно. Коронавирусът нанесе най-тежкия удар върху този бранш.

Естествено е на тези хора сега да им дадем възможност да компенсират загубите, които са претърпели, а не през 2021 г., когато тях няма да ги има". Това коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Ресторантьорството е браншът, който буквално бе унищожен в рамките на 2 месеца със силова мярка на държавата в името на здравето на нацията. Кому не е ясно това?”

Симеонов припомни, че свалянето на ДДС-то на 9% е само и единствено временна мярка. Той не смята, че други браншове, освен ресторантьорството, имат основание за същото искане.

Ще се съживи ли този бранш

Според В. Симеонов „Горанов е истински патриот на дело, защото той милее за бюджета на държавата. Поведението му е абсолютно адекватно и в тази криза.

Не е добре за държавата на третата година от управлението да бъде сменен успешен финансов министър“, заяви Симеонов и по повод изречението на премиера Бойко Борисов, че „който не е съгласен, подава оставка“.

Премиерът отправи тези думи заради разногласията си с финансовия му министър.

Кога ще бъде намалено ДДС-то за ресторантьорството

Съвсем скоро се очаква да стане ясно от кога ще бъде намалено ДДС-то от 20 на 9% за заведения, ресторанти, кафенета и барове.

Предложението беше направено вчера от правителството след среща с браншовите организации.

Първоначално, идеята бе промяната да бъде въведена от 2021 година, но от коалицията на ГЕРБ бяха твърде настоятелни това да се случи възможно най-бързо.

Борисов поясни, че се планира мярката да бъде подготвена и внесена бързо в Народното събрание и да влезе в сила още в рамките на тази година.

Идеята е да се подпомогне браншът, който беше тотално затворен още в началото на извънредното положение.