Топлата и мека есен върви към логичното продължение на сезона, през което времето не само ще започне да се разваля, но и ще стане дъждовно.

Днес времето в София, както и в цялата страна, ще бъде облачно, но меко. Възможни са превалявания, но те няма да са продължителни.

Валежите в районите на Югозападна България ще се усилват постепенно и е възможно да прераснат в значителни и интензивни.

Максималните температури в региона ще са в интервала между 16 и 21 градуса. Усещането за студ няма да е голямо, отчасти поради умерения и топъл вятър, който ще духа от югоизток.

По Черноморието – вятър и без валежи

В Североизточна България температурите е възможно да бъдат дори още малко по-високи и да достигнат около 23 градуса.

По цялото Черноморие ще е облачно и ветровито, но не се очаква да има валежи. Максималните температури на въздуха ще са между 17 и 20 градуса.

Температурата на морската вода е 17 градуса. Вълнението на морето ще се усили до 3 бала.

Особено внимание трябва да обърнат хората, които са се насочили към планините. Там времето няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно и ветровито, като поривите на вятъра могат да бъдат опасни.

Над Рило-Родопския масив ще е дъждовно, като количеството на падналите дъждове се очаква да е значително. По най-високите върхове на Рила и Пирин дъждът ще преминава в сняг.

Вятърът ще е силен на моменти и бурен от юг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13 градуса, на 2000 – около 6 градуса.

Постепенно времето ще се затопля отново

Утре, 14 ноември, облачното време ще се задържи, както и преваляванията. Първоначално от изток, след това и в западните части на страната дъждовете постепенно ще намаляват и спират.

Ще продължи да е ветровито, но отново от юг и поради тази причина температурите няма да спадат рязко и ще останат без съществена промяна.

В последният работен ден на седмицата вятърът ще бъде от юг-югозапад, предимно слаб на повечето места.

Температурите леко ще се повишат, което в комбинация със спирането на валежите ще позволи планинския туризъм и разходките на открито. На места ниската облачност, особено в сутрешните часове, ще се запази.