Прокуратурата разпореди проверка на сватбено тържество в античната вила „Армира” в Ивайловград. Причината е сигнал в социалните мрежи, че гостите на тържеството са стъпвали по античните мозайки.

В античната вила е направена организация да се стъпва само по стъклени пътеки, за да не се нарушава целостта на античните мозайки. В събота случен посетител, обаче е заснел, че гости на частна сватба нарушават тази разпоредба

Вече няколко месеца вила „Армира” е затворена за посетители. Причината е предстоящ ремонт по проект.

Въпреки това, обаче с решение на Общинския съвет там може да се провеждат сватби. Точно на такава са попаднали и случайни посетители, които са споделили в социалните мрежи снимки на част от гостите, които са стъпили върху античните мозайки.

Придвижването на посетителите в античната вила е разрешено само по тези стъклени пътеки над самата мозайка. Въпреки това в събота по време на сватбата част от гостите не са спазили тези правила.

Днес прокуратурата разпореди проверка по случая. Според публикациите в социалните мрежи лично кметът Диана Овчарова е водила сватбената церемония. Днес тя е в болнични заради здравословно неразположение.

„Като цяло, община Ивайловград отчита грешката си, че е допуснато да се стъпи върху тези исторически артефакти, но пак казвам, позицията ни е, че това е допуснато, за да се спазят мерките от метър и половина между хората.”, обясни Светла Моллова - зам.-кмет на Община Ивайловград.

Кой е разрешил подобно нещо

Провеждането на ритуали в античната вила е по решение на местния общински съвет. Самото кметство тепърва също ще извърши проверка по случая.

На пръв поглед поражения върху мозайките няма, но тепърва това трябва да установят и експертите. Срокът за приключване на проверката е 30 дни.

Някъде не празнуват, а гласуват

Малко остана! В Съединените американски щати днес милиони ще гласуват за президент и Конгрес.

Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да дойде демократът Джо Байдън. Как всеки един американец ще гласува, за да реши своята съдба през следващите 4 години?

Според статистиката, часове преди началото на изборния ден над 93 милиона американци вече са дали своя глас в предварителното гласуване.

61 милиона от тях са го направили по пощата поради удобството, което им е представлявало това. Броят им се равнява на 68% от всички гласували преди 4 години.

Засега Джо Байдън има преднина на национално ниво, но в няколко от колебаещите се щати разликата между двамата кандидати е минимална.