Министър-председателят Бойко Борисов припомни, че институции като НОИ и МЗ разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване. По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно.

Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. „Животът трябва да върви“, изтъкна Борисов и добави – „аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

Кой е другият важен елемент от възстановяването

Според министър-председателя ни Бойко Борисов е важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн.

„Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто.

Ние трябва да убедим хората с разум. Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро.“ – допълни Борисов.

"Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза. Трябва да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета.“ – каза премиерът по темата.

„България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората – това искам от вас.“, обърна се премиерът към членовете на правителството.

„В този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт. Помагайте на кметовете с всичко, каквото може.“ – издаде заповед Борисов на министрите си и добави в заключение – „всичко трябва да работи правилно, но хората трябва да се пазят с каквото може – маски, дистанция, за да не спре животът“. – завърши премиерът.

А какво стана с ваксините

В края на месец октомври Борисов се закани, че ще направи всичко по силите си, за да се получи абсолютна прозрачност относно ваксините, които България ще получи.

„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19, провела се през последните дни на октомври.

Само времето ще покаже какво ще направи Борисов по отношение на ваксините, които ще дойдат за българските граждани.