Терористични атаки изненадаха и разтърсиха центъра на Виена през изминалата нощ. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица в града.

На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които и зона, която е близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена, така че едва ли основанието е било религиозно.

Кой и с какво е извършил нападението

Според разследващите експерти, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията.

Убит е минувач, а после в болницата е починала тежко ранена жена. В болници са настанени и още 14 ранени.

Шест от тях са в изключително тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода, което притеснява всички ни. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени, а сега са и ядосани заради загубата на един от своите.

Това определено е терористична атака. Ранените се лекуват в болници.

Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност.”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

България – една от първите с изказани съболезнования

Премиерът на Република България Бойко Борисов изказа своите искрени съболезнования на австрийския канцлер Себастиан Курц. Те бяха отправени и за семействата и близките на загиналите при атаката във Виена снощи.

"Изказвам своите най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите при атаката във Виена. Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените.

Целият австрийски народ и канцлерът Себастиан Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!", написа Борисов в своя профил във Фейсбук.

Снощният инцидент сочи, че коронавирусът не е единственото зло, което върлува по света. Тероризмът и неговият радикализъм все още вилнеят в съзнанията на онези, които искат да сеят раздор и смърт навред.

Проблемите, с които трябва да се справи Австрия сега са големи. Държавата стои пред огромно предизвикателство едновременно да предпази народа си и от коронавируса, и от радикалния тероризъм.