Нови форми на протест и край на традиционните шествия в София се планират да влязат в сила съвсем скоро. Това обявиха снощи, в 116-тата нощ на недоволство организаторите от така нареченото "Отровно трио.".

Остават обичайните искания за оставка на правителството и на главния прокурор на Република България. Как, обаче ще изглежда Новият стар протест, инициаторите на движенията не разкриха официално.

За четвъртък се планира демонстрация пред Министерския съвет в София, на която ще се събират стари обувки на българи, напуснали страната и потърсили препитание в чужбина.

Някои напускат родината, но защо го правят

Ясно е, че някои оставят родината ни, ясно е, че други си отиват за малко, а след това се установяват там – далеч от България, за да намерят уж по-добър живот. Това, обаче се случва от години и доскоро никой не разбираше кое може да е толкова силно като причина, че да те накара да смениш държавата си, че понякога дори и континента си.

Всъщност, днес ясно личи, че именно неуредиците в институциите и цялата тежка бюрокрация в държавата ни пречи нещата да се развиват нормално у нас. Нещо повече – хората не вярват на държавата си.

Има ли всеки достъп до адекватно лечение

„Много хора остават без възможността да стигнат до лекар и да се консултират. Да не говорим за болниците и подбора на пациентите там.

Истината е, че в цял свят има недостиг на легла, но има и доста добра информация за това как се селектират пациентите и какви са правилата за техния прием в лечебно заведение.

В България не съм виждал разписани такива.“

Това заяви пред медиите д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Според него в страната ни няма изграден и трудно би се приложил какъвто и да е било алгоритъм за прием на пациенти с коронавирус.

„По цял свят има. Той е изграден на база на опита, на това каква е успеваемостта при лечението на даден пациент, какви са шансовете на човек да оцелее след болестта.

Води се ясна статистика. Има съгласие между общество и лекари на кого да се помага първо.”, обясни Хасърджиев.

Той сподели за множество получени сигнали от хора, които са обикаляли по различни болници по цяла нощ и не са достигнали до здравната помощ, която заслужават.

„Имаме и такива от граждани, които чакат линейка по 8-9 часа. Хубавото е, че хората успяват да се свържат със Спешна помощ на телефон 112, лошото обаче е, че оттам не могат да ги посъветват нищо от гледна точка на здравословното състояние – какво да се прави, както е в чужбина.”, добави още Хасърджиев.