„COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва коагулационен етап и накрая са късните последици.

По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела, е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида неутрализиращи вируса тела”. Това обясни хематологът д-р Чавдар Ботев пред медиите.

Идва ред на втория етап

„Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен, се появиха революционни открития. Това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплемента, т.е. силен имунен отговор” - каза още той.

Д-р Ботев обясни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове.

„В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата”, посочи д-р Ботев.

И допълни:

„Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%”.

Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между 5-ия и 8-ия ден.

„16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират. При интубираните смъртността е 44%.

Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия. И мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъдат 30 лева.”, заяви хематологът.

Пред медиите той показа и упражнение, което болните от COVID-19 могат да правят вкъщи, за да усетят облекчение при дишането.

Лекари отдадоха живота си за коронавирус

Само за броени дни COVID-19 отне живота на двама лекари в региона на Петрич. След усложнения от вируса починаха общопрактикуващите специалисти доктор Димитър Андонов и доктор Васил Василев. На двамата лекари разчитаха стотици хора от няколко села в петричка община. В село Гега се надяват да се намери човек, който да ги лекува.

„Доктор Василев беше добър човек и помагаше на всички. Когато се налагаше, отиваше и по домовете на хората. Разчитахме само на него, защото беше единствен в района”, разказа жителка на селото.

„Д-р Василев прекара целият си живот в района, без да откаже помощ. За него думата „човек” важеше с пълна сила. Оттук нататък не знам какво ще правим, защото населението е съставено предимно от възрастни хора”, посочи кметът на Гега Симеон Китанов.