Най-вероятно забелязвате, че напоследък броя на заразяващите се за денонощие се увеличава. Това не е от днес или от вчера.

Тенденцията се задържа известно време (повече от три дни). Правителството сякаш остана безучастно, но не и днес, когато заболелите в България за 24 часа бяха 79 души – това преля чашата на премиера Бойко Борисов и компания.

От къде започна всичко

Три учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане”, София са с положителен резултат за COVID-19 от направени бързи тестове. Това съобщи снощи лично кметът на София Йорданка Фандъкова в своя профил във „Фейсбук“.

Знае се, че учителките са преподавали в първа В и трета А групи. Днес те ще бъдат затворени до второ нареждане от високите етажи.

„В понеделник вечерта получих сигнал, че част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Още същата вечер помолих колегите да дойдат на работа на другия ден след като си направят тестове. Сезирах необходимите органи. Вчера вечерта стана ясно, че от 7 направени проби – 3 са положителни” – сподели директорката на детската градина.

Като казахме Сърница и Доспат

„Новите положителни проби от тази нощ са 15 за Сърница. Доколкото знам от колегите в Смолян, техните положителни проби са 30” – това поясни директорът на местната Здравна инспекция Фани Попова.

В родопските райони положителните проби вече наброяват 45.

„Възрастовата граница е от 11 до 82 години. Нямаме информация за учителките в София. Заразените са предимно от Сърница. 15 от заразените са работещи в цеха, останалите са техни контактни лица. Здравословното състояние на всички е добро. Само една жена е проявила симптоми и е настанена за лечение”, добави Ф. Попова.

„Хората в Сърница са доста дисциплинирани. Те вече приеха заплахата като такава. Предприети са много мерки от страна на общинската администрация. На заседание на областния оперативен щаб ще се вземат някакви решения, но до затваряне на Сърница няма да се стигне”, заяви категорично Попова.

Директорът на Здравна инспекция отново призова туристите да ограничат посещенията в този район.

И днес се случи логичното

„За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага ще удължим пак.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по-рано днес

„Нищо положително не се е случило, нищо различно - то месец или два няма. Няма и нищо, което да стресне хората, дори отваряме кината и театрите. Заболелите се увеличават. Увеличават се и излекуваните”, посочи премиерът.

„Всичко зависи от нас. Ако продължим да спазваме дистанцията, ще продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живеели преди вируса. Ние имаме най-либералните мерки, никъде в света ги няма. Ако нация успеем да устоим, ще сме за пример. Не ми се иска да мисля за варианти, в които болниците няма да могат да приемат пациентите”, коментира и апелира премиерът.