Полицията в Южна Африка конфискува стотици фалшиви ваксини срещу COVID-19 и арестува четирима души, замесени в схемата. Операцията е извършена съвместно с Интерпол.

Задържани са 400 ампули за около 2400 дози, както и фалшиви предпазни маски. Според информацията, с която разполагат властите, следите на разбитата група водят към мрежа за продажба на фалшиви ваксини в Китай.

Интерпол е информирал властите в страната, а те са щурмували производственото предприятие. Там са били намерени още фалшиви препарати за имунизация и са задържани 80 души.

Европол предупреждава: Има опасност от фалшиви ваксини

Измамници може да се възползват от търсенето на ваксина срещу коронавирус, предупреди официално Европол. В мрежата вече се разпространяват фалшиви обяви за продажба на ваксина.

Във връзка с началото на масовото ваксиниране срещу коронавирус в Европейския съюз, Европол предупреждава за опасността от измами.

„Съществува реална опасност престъпниците да се опитат да се възползват от голямото търсене“ – заяви днес директорът на институцията Катрин де Бол.

Тя сподели още, че в социалните мрежи вече има обяви за продажбата на ваксина, но тези обяви категорично са публикувани от измамници.

„Хората, които реагират на такива обяви, или няма да получат нищо, след като са платили, или ще им изпратят фалшив продукт, което може да има сериозни последици за тяхното здраве“, предупреди Де Бол.

Правоохранителните органи, от своя страна пък, трябва да имат готовност да противодействат сериозно на опитите за кражба на ваксини. По време на първото затваряне банди са нападали транспортни средства, с които бяха превозвани защитни маски, припомня директорът на Европол.

Сега подобна опасност съществува и по отношение на ваксината. Европол е локализирал местата, в които вероятността от подобни престъпления е най-голяма, а полицейските служби на европейските държави смятат да си сътрудничат, за да предотвратят кражбата на ваксини.

Ваксините срещу сезонен грип вървят напоследък

Бум в продажбите на противогрипни ваксини тази есен, отчитат родни фармацевти. Първата партида вече е изчерпана, а аптеките правят списъци на желаещи да получат дози от втората порция, която се очаква до дни.

Ще има ли достатъчно количества за всички и кои щамове ще ни атакуват тази зима?

У нас средно 1,750,000 българи боледуват от грип всяка зима. Но досега едва 2-3 % от населението проявяваше интерес към предпазването от сезонните щамове.

Всяка година експертите на Световната здравна организация посочват на производителите на ваксини кои щамове ще ни атакуват през зимните месеци. Тъй като грипните вируси мутират изключително бързо, препоръчват във ваксините да бъдат включени най-новите мутации.

При анализите се отчитат какви щамове са циркулирали в южното полукълбо и какви нови се зараждат в Югоизточна Азия.