Нелепи гледки в болница могат да бъдат наблюдавани в Ямбол. Санитари пренасят болни хора, увити в мушами. Скандалното видео, което е заснето в болницата, събира стотици гневни коментари в социалните мрежи и продължава да набира популярност.

Преди време отново имаше нарушения точно в същата ямболска болница. Тогава пациенти изпадаха от колички, докато са превозвани от едно отделение в друго.

Областната болница в Ямбол е единствената в страната от т.нар. павилионен тип - т.е. 17 отделни, стари и рушащи се сгради.

Какво се вижда на видеото

Видеото как санитари пренасят по стълбите болен възрастен човек в найлон е заснето от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си.

Абсурдното пренасяне с найлон, обаче, смутен заснема с телефон синът му Петър.

„Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в много лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе, е нещо наистина ужасно.

Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама.”, разказва Петър Петков.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, опитват да обяснят от болничното ръководство.

Сградата не позволявала и изграждане на асансьор, който да влиза в помощ на работещите там хора.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс.”, казва д-р Димитър Рунков, който е директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави, трябва да се помогне на тази сграда ако все още се желае да го има точно това болнично заведение в града.

До какво води всичко това

„Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това.”, добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. „павилионен тип“. Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година.