„Много тежко изкарах COVID-19”. Това заяви официално пред медиите спортният министър на България Красен Кралев.

Първоначално, той се чувствал зле и имал висока температура. Диагностициран е с COVID-19.

Само за 3 дни състоянието му рязко се е влошило сериозно и е приет в интензивно отделение на болницата „Света Марина” във Варна с двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност. Лечението му там е продължило цели 12 дни.

В момента е в изолация в дома му и лечението продължава активно.

„Бях на кислородотерапия около 10 дни.”, обясни още министър Кралев.

Той подчерта, че никога не е подценявал вируса и от самото начало е спазвал противоепидемичните мерки, но просто не е имал достатъчно късмет, за да се отърве.

Евентуалните причини, поради които Кралев се е сдобил с коронавирус

„Изпълнявал съм си обаче и задълженията като министър. Срещал съм се със страшно много хора.

Няма как човек да знае къде може да се зарази. Единственият шанс, който имаме в момента, е да продължим да спазваме противоепидемичните мерки, без да се изпада в крайности и истерия.” – коментира министърът.

Мнението на Красен Кралев за актуалната обстановка в държавата

„Обществото очевидно е разделено централно. Не е ясно каква част от обществото представляват протестиращите.

Ние сме избрани от 1 млн. българи, смятам, че трябва да продължаваме да си вършим задълженията до края на мандата. На изборите народът ще даде реална оценка.”

Застраховани ли са пушачите от коронавирус

Още в едни от първите публикации, които излизаха в Китай, се виждаше, че честотата на пушачите с COVID-19 е значително по-малка от честотата на пушачите в общата популация. Това коментира в предаването проф. Борислав Георгиев, началник на Кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

Той все пак предупреди, че в цигарите има над 7000 токсични вещества.

„Тези вещества, може би, имат някакъв ефект върху рецептора.”, коментира проф. Георгиев. По думите му във Франция вече дори се прави клинично проучване на влиянието на никотина.

„Ако човек е пушач, да не се успокоява, че му е намалял рискът. Самото пушене на цигара е вредно, димът на цигарата е вреден.

Младите инфаркти, които виждаме в страната, са обикновено на млади хора, които са препушили 2-3 кутии цигари, пили са енергийни напитки и накрая просто не са издържали.”, коментира проф. Георгиев.

Той казва още, че след като тютюневата индустрия се развива толкова много за адски кратко време, то хората могат да преминат на бездимни цигари. Според последни изследвания, при тях рискът от сериозен ефект от токсичните вещества е много по-малък.