„Аз съм много доволен от развитието на последните събития в страната. Има нормализация и хората протестират цивилизовано, беше дори красиво. Това със светулките снощи ме очарова”. Това заяви в студиото на социалният антрополог Харалан Александров.

Александров счита, че най-доброто нещо в момента било, че най-накрая прогресивно настроената средна класа ще има представителство в бъдещия парламент, който ще се създаде.

„Паритетът между ГЕРБ и БСП е страшно любопитен. Едната интерпретация е за двуполюсния модел.

Другата е за фрагментиране на парламента. И двете партии са се свили до твърдите си ядра.

Развръзката според мен зависи от БСП. Фатално важно е какво ще се случи утре.”, сподели още Александров.

„Аз не мисля, че БСП има шансове да стане първа политическа сила. Все пак това, което ще се случи през уикенда ще бъде много важно.

БСП изостава от лидерството на тези протести, защото се занимава с вътрешнопартийни битки.”, каза пред медиите журналистката Мира Баджева.

Според нея най-голямата интрига при БСП е не кой ще стане новият първи, а дали ще има над 51% гласуващи и прекият избор ще бъде признат. Тя смята, че Кирил Добрев няма да има силата да оглави БСП.

А като говорим за обстановката в страната

Жителите на квартал „Горни воден” в Асеновград официално излизат на протест. Причината е, че единственият път, който свързва квартала с града, е в изключително окаяно състояние.

От половин година участъкът е разкопан и изоставен от фирмите-изпълнители.

Над 1500 души живеят в този квартал и по техните думи, те нямат абсолютно никакъв нормален достъп до домовете си, което ежедневно създава проблеми. Придвижването им с автомобил се превръща в същинско изпитание и по думите им, това коства не само нерви, но и значителни средства за ремонт на техните автомобили.

„Преди месец пропадна изцяло една от шахтите, още две са на път да пропаднат. Направихме подписка и я внесохме официално в общината в края на юни – началото на юли. Нямаме отговор все още.”, заяви един от протестиращите жители на квартала.

Официален отговор от общината

От общината изпратиха официален отговор до протестиращите, в който казват, че нямат финансова възможност за цялостен ремонт на пътя. Заради пандемията от коронавирус временно е било преустановено стартирането на каквито и да е било обществени поръчки.

Тук се крие и главната причина, заради която се случва конкретното забавяне на процедурата по избор на изпълнител. Вече обаче има сключен договор с такава фирма и ремонтът ще започне.