„Ще успеем да съберем кворум, имаме необходимата организация!”, заяви убедено пред медиите депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той припомни на хората, че управляващата партия е работила и в "по-тежък режим”, когато БСП са излезли от парламента за няколко месеца.

„Въпросът за оставката не е въпрос, който ни е затруднявал през годините. Борисов два пъти вече подава оставка.

Нашата позиция, че в момента няма да подадем оставка, не е продиктувана от това, че толкова много искаме да сме в управлението още 6 месеца. При оставка и отиване на предсрочни избори проблемът е следният – машинното гласуване отпада, парламента се разпуска.

Нито един икономически и социален закон не могат да бъдат приети в рамките на служебно правителство. Това означава никакви мерки по отношение на икономическата криза. Не може да има актуализация на бюджета, за да се приложат тия мерки, нито да бъде приет за следващата година”, обясни още Биков.

Чака ли ни икономическа криза

Според депутата при един така развил се сценарий България ще затъне сериозно в икономическа, а най-вероятно и в политическа криза, тъй като няма гаранция, че ще бъде съставено ново правителство. Биков подчерта, че управляващите опитват да подготвят държавата за предстоящата година и да се погрижат за пострадалите от кризата.

„Смятам, че няма да работим под обсада. Разбирам исканията на протестиращите и ги уважавам. Но смятам, че тепърва българското общество ще има нов дневен ред и нови сюжети както в политиката, така и в икономиката.”, заяви категорично депутатът от ГЕРБ и изрази сериозна надежда, че българското общество ще намери общи точки на съгласие и ще бъде единно в тежък момент като този.

БСП ще бъде на паважа вместо на бюрото

Депутатът Стоят Мирчев подчерта, че групата на БСП ще участва в демонстрациите като обикновени, недоволни граждани. Цялата парламентарна група на БСП ще участва на протеста, а няма да влезе в пленарна зала. Това заяви Стоян Мирчев от БСП пред медиите.

„Подкрепяме протеста, решили сме да не влизаме в зала. Така и така тази седмица в дневния ред не е заложена оставката на Борисов – най-голямото искане на протестиращите, решихме да не сме част от заседанието, а от протеста.”, каза той.

Депутатът подчерта още, че групата на БСП ще участва в демонстрациите като недоволни граждани, а не като политически представители, опитващи се да яхнат вълната.

„Мафиотите не са на протеста, а в Министерски съвет. Борисов от месеци не иска да дойде в Народното събрание.

Той напълно делигитимира това Народно събрание, а в същото време иска да пише нова Конституция. Ситуацията е такава, че ние трябва да бъдем на протеста, да го подкрепим и да бъдем с хората”, обясни Мирчев.