Под ръководството на Специализираната прокуратурата, в ранните часове на вчерашната сутрин служители на ГДБОП са стартирали специализирана операция по противодействие на организираната престъпност в град Кюстендил.

Къде се случва целият екшън

В ромската махала на града са извършени няколко ареста на доказани членове от клановете на Ропотамците и Гольовците. Те са разследвани като организирана престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство, наркотици и побой.

Според разследващите, точно тези фамилии стоят зад последните престъпления, станали в Кюстендил и региона. На територията на Кюстендил тече и специализирана операция срещу битовата престъпност.

Иван Гешев даде кратък коментар на терен

„Към момента се провеждат действия по разследване, касаещо организирана престъпна група за лихварство, разпространение на наркотици и силови действия”, заяви главният прокурор на България.

„Задържани са 6 човека, за които има официални данни, че са криминално проявени. Издирват се още двама или трима.

В четвъртък ще се реши кои да останат в ареста, какви мерки да им бъдат наложени и какви обвинения да получат, обясни още главният прокурор. Припомням, че преди няколко месеца в града бяха нападнати и бити полицаи.“

"Хората трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да са еднакви за всички, независимо дали става дума за богати, бедни, българи или роми", добави още Гешев.

"Няма нищо лошо в това да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища.

Вижте в какви къщи живеят, какви коли карат - стандарт, който не могат да си позволят преобладаващата част от българските граждани. Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които карат скъпи коли, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци.

Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си.", обясни главният прокурор.

Главният прокурор коментира и продължаващите действия по издирването на Янек Миланов от Дупница.

„Продължава да се работи много активно по случая, въпреки че голяма част колегите от МВР са заети да охраняват мероприятия в София, работи се с всички налични средства.“, посочи Иван Гешев.

По време на посещението си в гр. Кюстендил главният прокурор разговаря с кмета на града Петър Паунов. Иван Гешев бе придружаван от Николай Хаджиев, временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция “Национална полиция” във връзка с провеждащата се в града и операция по противодействие на конвенционалната престъпност.