„Мафията в момента иска да свали правителството - хазарт, контрабанда, всички са на улицата срещу нас. Това ми дава основание да считам, че не трябва да се дава оставка“. Това заяви официално премиерът на България Бойко Борисов по време на посещението си в новопостроен център за деца с онкологични заболявания в село Опицвет.

”Искат оставка, но не знаят какво да се направи след това. При нас хубавото е, че не говорим в бъдеще време, а в настояще.“, добави министър-председателят.

Премиерът не се посвени да изтъкне, че правителството продължава да работи активно по задачите си.

„Затова толкова ги дразним - другите няма какво да покажат.“, отбеляза още той.

Кой е всъщност центърът

Новопостроеният център, който се намира между селата Опицвет и Безден, е третият подобен център в Европа след такива в Норвегия и Италия. Изграждането му започва през 2018 г, като за целта са предоставени 3 млн. и 700 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони.

Получена е и безвъзмездна помощ от община Костинброд в размер на 750 хил. лв. Устойчивостта на проекта е гарантирана и благодарение на финансиране по линия на Норвежката програма.

Центърът включва седем къщички, в които ще се настаняват семейства, има и хотелска част, спортен център, столова, кухня и зали за различни занимания. Общият капацитет е за 40 души. В базата е изграден и параклис.

Комплексът се състои от 7 къщи, оборудвани с всичко необходимо за едно домакинство. Те са разположени на площ от 3600 кв. метра. Финансова помощ за него е осигурил и футболната легенда Стилиян Петров.

По време на посещението там премиерът обяви, че в началото на ноември ще бъде открита първата част от магистрала "Европа".

Актуална информация с протестите

Нов огромен протест се очаква през днешния ден. Организаторите обявиха началото му за 8 часа, а сборната точка е в триъгълника на властта.

Този път полицията се кани да направи контролно-пропускателни пунктове на терен. Ще бъдат проверявани съмнителни лица и такива с голям багаж. Няма да се допускат хора в нетрезво състояние. Забранени са пиротехниката и опасните предмети.

От СДВР очакват три основни протеста. Два от тях имат разрешителни, а един се организара в социалните мрежи. От полицията призоваха хората в никакъв случай да не се поддават на провокации.

Снощният протест премина съвсем спокойно. Отново имаше прожекции на избрани изказвания на премиера върху фасадата на бившия партиен дом.

Организаторите призоваха демонстрациите днес да са мирни. Все пак дадоха съвети на хората как да се пазят от лютив спрей и обгазяване.