През вчерашния ден президентът на България Румен Радев наложи вето върху част от текстовете в Закона за извънредно положение.

Отвръщане на удара

В отговор на тази президентска реакция, премиерът Бойко Борисов коментира:

„Президентът услужливо пропусна да каже, че предложението срещу спекулата при цените на основни стоки в Закона за извънредното положение беше на БСП.

Те дори заплашиха да излязат от залата, ако не гласуваме тази мярка и ние я гласувахме“, заяви той в коментара си.

„Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи. С новия закон се готвим за най-тежкото. Дай боже, да се размине”, допълни премиерът.

Един от важните аспекти от живота на населението, върху който се работи възможно най-усилено, е да не се намалят пенсиите на възрастните хора.

Друго, за което увери Борисов е, че армията ще бъде използвана като полицаи и пожарникари. Това би се случило евентуално, ако съставът на двете институции намалее.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата.

Нека, като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е – тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов в коментара си пред медиите.

Темата с лекарствата

Бойко Борисов не пропусна да коментира и положението с лекарствените препарати, за които се смята, че помагат срещу инфекцията от коронавируса.

Той бе категоричен, че България прави и ще прави онова, което е по силите ѝ, за да се доставят субстанциите и да се позволи на големите фармацевтични компании да стартират производство.

Не чух английската кралица да се изказва по адрес на премиера Борис Джонсън. Нито един президент на европейска държава не се изказа срещу своя премиер.

Като перифразира известна поговорка премиерът се обърна към президента Радев: "Не пожелавай властта, защото може да стане твоя!"

"През криза се минава с лишения, мобилизация и единство. Затова ме боли, когато сме разделени". Това бе и една от най-запомнящите се фрази на министър-председателят за този коментар.