Едно от събитията през неделния ден привлече вниманието на всички към сградата на президентството.

Като за край на една динамична седмица

Във вчерашния ден президентът на България Румен Радев направи изявление от „Дондуков“ 2.

В него той наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, в което се намира България.

Държавният глава квалифицира гласуваните мерки като „крайно рестриктивни“. Той допълни, че това, което се е гласувало уж за добро, всъщност засилва напрежението и самата криза в страната.

„Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото” – заяви тревожно Радев.

„В момента в България и по света протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса, и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата.

Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи.

В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални” – коментира бившият пилот.

Генералът поиска от правителството да преразгледа своите възгледи и политика спрямо най-засегнатите от икономическата криза.

Според него битката срещу спекулата с цените на най-необходимото – личните предпазни средства (маски, ръкавици), не би трябвало да блокира стопанските дейности.

Цената на тока също не би трябвало да бъде намалявана

По-рано през неделния ден бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение би имало тежки последствия за българската икономика.

Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявлението си на „Дондуков" 2 Радев поиска и „минимализиране на риска от злоупотреба на сила" от страна на въоръжените сили.

„Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава”, категоричен бе президентът.

След тези свои думи, той отправи искания да се минимализира рискът от злоупотреба със сила.