Отразява ли се кризата в строителния сектор? Ако да, по какъв начин се дава отпечатък върху един от най-важните за икономиката браншове?

Реалната картина при строителите

Статистиката сочи, че почти 200 000 души у нас носят хляб вкъщи чрез строителство. Докато навън ръка за ръка вилнеят болест и криза, от бранша се обявиха за мерки за справяне със ситуацията.

Миналата седмица от сектора отправиха искане към правителството за гъвкавост при взимане на решенията спрямо бранша, за да се избегнат сериозни загуби.

Друго последствие, което би могло да се отрази сериозно върху строителството, е връщането на пари по европейските фондове за развитие.

„Ситуацията е снежна, което ще намали още трудовия ентусиазъм на нашите фирми. В началото на миналата седмица обявихме пакет от 16 мерки за преодоляване на кризата в нашия сектор.

Най-важните от тях са да се разплати това, което се дължи към днешна дата. Да не се прекратят процедурите по поръчки, които трябва да продължат поне във фазата за избор на изпълнител“, това каза в интервю инж. Илиян Терзиев.

По думите му се разбра още, че липсата на възможност за работа от вкъщи, гарантирано ще доведе до забавяне при изпълнение на проектите.

Терзиев призова инвеститорите да не губят вяра в бранша. Това, което дава увереност на инженера е, че заради мерките, взети от държавата, строителството не е в графата на тотално спиращите сектори.

„У дома могат да останат много малко хора от бранша“ – добави той.

Общ поглед към трудовата ситуация

Днешният понеделник ще се запомни с това, че ще е първият работен ден от въвеждането на още по-строги мерки за домашна карантина. Очакван е натоварен трафик по входовете и изходите на големите градове.

Друго нещо, което изненада Националния оперативен щаб, бе това, че затварянето на обществените паркове и градини в градовете, и по-специално в столицата София, доведе до изключително пренаселване по хълмове и възвишения, намиращи се в градските околии.

От днес на всички постъпи към Витоша се поставят патрули, които ще проверяват и най-вероятно връщат онези, желаещи да се разходят. По този пример ще действат и останалите областни градове.