Поглед на Юг

- „Болен ли си?“

- „Не!“

- „Да или не?“

- „Да.“

- „Не те разбрах. Питам дали си болен.“

- „Не.“

Добре, признавам, че на гърците не можеш нито узото да им броиш, нито спатиите да им хванеш. Коронавирусът покори дори и тях.

За великия южен народ можем да кажем, че „те гърците са го измислили“, но дали не е късно да се налагат мерки в израз на паника?

Същност на забраната

От тази сутрин до 6 април е в сила пълната забрана за придвижване в Гърция. За гражданите, които искат или по-скоро трябва да излязат навън, е необходимо представяне на попълнена и подписана декларация, че имат уважителни причини за това.

Нещо като нашите декларации. Те се издават от работодател или лекар съответно за изпълнение на служебните задължения в друго населено място, или за снабдяване с жизненоважни лекарствени продукти.

По-лесно и смилаемо казано, гърците могат да напускат домовете си само за закупуване на храни, лекарства, посещение при лекар или лица, нуждаещи се от грижа, индивидуално спортуване, разхождане на домашни животни и за да отидат на работа.

Дали обаче не е късно?

Ние, българите, живеем така вече няколко дни. Вчера на един от извънредните брифинги се спомена, че всички тези мерки не се взимат за лекуване на нацията, а за превенция.

Знае се, че в такива кризисни ситуации няколко часа са от огромно значение. Какво говорим, когато имаме забавяне от цели дни?

Всяка държава взима мерки, съответстващи изцяло на нейното моментно състояние, но дали не е наистина късно?

"Наредих да се предприемат всички действия за пълна забрана за ненужно движение в цялата страна. Хората ще излизат само при спешни случаи, за храна или до аптека", заяви в извънредно обръщение към народа си гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Последици

При нарушаване на забраната в наредбата ще бъде налагана глоба от 150 евро. До момента в южната ни съседка са регистрирани 624 заразени с коронавирус, и 15 случая със загинали пациенти.