Звучи гръмко, звучи сериозно. Най-вече новини с подобни заглавия носят надежда, във времена, в които тя е най-необходима.

Навсякъде можем да видим твърдения, които насочват мисленето ни в посока, в която да смятаме, че от коронавирус има повече възстановили се, отколкото загинали.

Да, на всички ни се иска да повярваме на това, но страхът в очите на населението не се е изкоренил напълно.

Дори обратното – хората продължават да мислят, че навън онази, облечена в черна роба и с коса в ръка, обикаля неуморно.

Китай към днешна дата

Търсеща поредната си жертва, Смъртта спохожда най-безстрашните. Докато в Европа тя вилнее без спирка, то в Китай, първоизточникът на вируса, могат да се похвалят с една обнадеждаваща статистика.

Макар че в провинцията Хубей са регистрирани стряскащите 67 800 случая на поразени от COVID-19, броят на пациентите спада. Статистиката сочи, че заболеваемостта в Китай спада с всеки ден.

Към момента на 5 120 души е назначено болнично лечение, докато почти 90% от общия брой на заразените са се възстановили, сочат данните на Държавния здравен комитет на КНР.

Когато числата говорят…

Ако трябва да се заровим още в числовите данни, броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в континентален Китай е достигнал 81 093, от които 72 703 са излекувани и изписани от болници, което представлява 89,65% от общия брой случаи.

89,65% си е солиден напредък срещу разпространението на болестта. Тук взимаме предвид, че това са същите онези болници, чиито коридори бяха претрупани с пациенти още в първите дни на болестта.

Още помним кадрите на пациенти, чакащи да влязат при лекарите, за да се потвърди диагнозата им. Тогава нямаше толкова разяснения и проучвания около коронавирус инфекцията.

Нямаше потвърден метод за лекуване, уточнен коктейл от лекарства, които да се предписват на болните, нямаше я информацията. Факт е, че болестта удари в гръб най-вече Китай и в частност провинция Хубей.

Колкото до самата провинция, регистрирани са 67 800 случая на инфекция, 3 153 души са загинали, а смъртността е 4,65%.