По-рано през деня стана факт това, че Кралството е твърде против всеки опит на президента на Съединените американски щати да приеме Русия в групата на най-развитите икономически страни от Г-7. От Великобритания се възмутиха и отправиха закана, че колкото пъти Тръмп предложи Русия, толкова пъти от Острова ще връщат с вето.

Това е заявил официалният говорител на британския премиер Борис Джонсън, а европейските редакции не се забавиха и за секунда да обявят новината.

Нека припомним скорошните събития

През последния ден на предния месец, Тръмп обяви, че ще отложи юнската среща на Г-7, която трябваше да се проведе в САЩ, за през септември. Главната причина за отлагането бе това, че германският канцлер Ангела Меркел няма да присъства на срещата поради коронавирусната пандемия.

Тръмп обяви и желанието си на срещата да присъстват още четири страни, които обаче, не са официални членове на съюза. Сред тези страни е и Русия.

Решенията за членство на дадена страна се вземат от всички досегашни страни-членки. Русия вече беше изключена от тогавашния съюз Г-8 заради анексирането на п-ов Крим.

Основният аргумент на Джонсън е този, че Русия не е спряла да заплашва британски граждани в района поради това, че военните действия на спират. Решението за вето на Великобритания ще отпадне тогава, когато се види ясна промяна в държанието на Русия.

Не е само Великобритания

Канада също няма да подкрепя предложението на Доналд Тръмп, което включва покана на Русия на предстоящата среща на високо равнище на Г-7 в САЩ, заяви откровено пред медиите канадският премиер Джъстин Трюдо.

"Русия беше изключена от Г-7 след като навлезе в Крим преди много години и продължаващото й неуважение и пренебрежение към международните правила и норми е причината тя да остава извън Г-7 и причината, поради която ще продължи да е извън нея", заяви Трюдо пред медиите.

„Срещата на Г-20 е форум, на който западните страни редовно разговарят с множество страни, с които не винаги имаме прекрасни отношения. Г-7, обаче, винаги е била място за откровени разговори между съюзници и приятели, които имат много общо и се надявам да продължа да виждам именно това.“

Канадският премиер избегна въпроса дали самият той ще посети срещата на високо равнище, ако Тръмп покани президента на Русия Владимир Путин. Трюдо заяви категорично само едно нещо: "Все още трябва да се проведат много дискусии относно срещата.“

Още от света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши демонстрантите с редовната си армия. Американският глава заяви категорично, че щял да реши проблема генерално, вместо временните решения на местните власти, като прати войската в градовете.

В момента Националната гвардия е разположена на десетки места, където има локални бунтове. Това реално са запасняци, които се свикват по спешност, когато има проблем, а не професионалните войници в редовната армия.