Първо държавно посещение у нас бе направено и ознаменувано като символично отпадане на карантината между страната ни и нейната съседка Сърбия. Държавният глава Александър Вучич е в България по специална покана на премиера ни Бойко Борисов.

Целта на двамата ще бъде стриктна, съвместна проверка на автомагистрала „Европа” и газопровода „Балкански поток”. Изводът и на двете страни след проверката бе във връзка с това, че изграждането на инфраструктурите върви изцяло по план.

Програмата на президента в България

Официалната визита на Вучич веднага започна с щателна инспекция на новостроящата се отсечка на магистрала Европа, след което продължи оглед на трасето на „Балкански поток” в Ловешко. Двамата високопоставени направиха и официални изявления, на които съобщиха, че се сваля карантината между двете страни.

„Газопроводът носи името „Балкански поток”, защото Балканите продължава през България до Сърбия и не случайно газовият хъб се казва Балкан. Отпуснаха и пари от Европейската комисия. Преди дни правителството стана бенефициент на 6 млн. евро за връзката с Ниш. Даваме възможност и да возим и руски, и половината втечнен азерски газ. Това е диверсификация. Поколения наред ще се ползват от това, което строим в момента. Работата на „Балкански поток” и на магистрала „Европа” не е спирал, колкото и да е било трудно. Работи се много и по връзката Александруполис –Димитровград”, заяви категорично Бойко Борисов.

Той допълни, че е показал разширението на Чирен и новата компресорна станция на сръбската граница.

Повече думи от местата на инспекциите

„Този пръстен Александруполис – Турция – Балкански поток дава възможност за пълна диверсификация на целия регион – ще може се вкарва и руски, и американски, и катарски, саудитски, азерски газ, така че веднага можем да напълним тръбите”, каза още премиерът. Борисово посочи, че с реализирането на „Балкански поток” ще можем да прекараме на Сърбия какъвто газ си пожелаят, „прозрачно, пред очите на Европейския съюз”. „Инвестицията е изцяло българска – работим честно.“ – коментира премиерът Борисов.

„Изключително съм доволен от това как върви работата. Сега се намираме в централната част на България, където се изгражда „Балкански поток”. Не съм убеден, че и българите, и сърбите осъзнават колко голямо съществено значение има той и за двете държави”, бе мнението на сръбския глава Вучич.

Това може би не е една от инвестициите, които хората се почувстват веднага, но на практика това е един много съществен проект. За двата народа осъществяването на този проект означава икономически растеж”, категоричен бе той.

„България е наш голям приятел, а българският народ – братски. Г-н Борисов успя да издигне нашите отношения на такова голямо равнище. В Сърбия никъде няма да чуете лошо за България.”, каза Вучич.

На инспекцията стана известно, че трасето в момента дава 1600 работни места. Предвидено е през юли и август, когато ще е пикът на строителните работи, да са ангажирани над 3500 души по цялата дължина на обекта.