По прости сметки на Gradski.bg, направени на база събитията, за които все по-често се чува напоследък, заплати за служителинте в столичната болница „Пирогов“ не е имало от април. Днес, директорът на болничното заведение проф. Асен Балтов заяви, че възнагражденията ще има още до края на понеделничния ден.

„Парите, които трябва да получат работещите, са за заплатите за април. Трябва да се знае, че Касата изплаща 100% от изработеното за април. Днес ще имат пари. До 10 часа ще постъпят парите по сметката на болницата и след това ще бъдат преразпределени по сметките на работещите” – бяха думите на проф. Балтов по случая.

Каква е основната причина

По думите на директора причината се крие в това, че болничното заведение получава парите си от НЗОК на частични траншове. Поради епидемичната ситуация, свързана с коронавируса, а вторият транш е направен от Касата в последния възможен момент.

В петък на обяд, обаче, парите не са постъпили още по сметката на болницата. Ето я и конкретната причина, поради която все още пари по сметките на работниците няма.

„По принцип работещите в болницата трябва да получат възнагражденията си между 25-то и 30-то число на месеца. Надявам се това да се случва за последно. Мисля, че вече ще има по-добра организация при надзора на Касата, защото иначе следващия месец ще последва същото. Един ден закъснение не е чак такъв проблем.”, каза още Балтов.

Според човека на директорския стол, до 50% по-малко е била дейността на болницата през април и май. „Риск за заплатите няма" - подчерта директорът Балтов.

Извод от ситуацията

„Автоматично ще бъдат наредени по личните сметки на всички служители и надявам се да бъдат до 12:00 ч. освободени за харчене. Не ми е приятно да бъда оплюван за неща, независещи от мен. Ако не бяха внесени осигуровките, парите, които чакаме сега, нямаше да може да бъдат получени поради запор, наложен от НАП! Общо взето Параграф 22., но това са фактите", пише още началникът на „Пирогов“. 

Още новини, свързани с „Пирогов“

13-годишнот момиче е било бито от десет нейни съученички. Предварително организираното нападение е станало в столичния Южен парк.

Вербалното спречкване е започнало чрез чат, воден в социалните мрежи. Там е уреден и боят.

Момичето е ритано в устата, а след това е откарана в "Пирогов" за преглед на раните от побоя. Там лекарите са постановили диагноза сцепена устна. По тялото на детето не са открити по-сериозни травми.

Относно този случай, директорът Балтов коментира пред медиите: „Това момиче постъпва за трети път при нас в рамките на три месеца.

Винаги е ставало дума за такива битки. Не мога да обясня какъв е казусът в момента. Имала е рана в областта на устните. Обработена е и е освободена".