Преди двадесетина дни излезе информация, че вековното училище в Поликраище, Горнооряховско ще бъде завинаги закрито заради нисък брой учащи деца. Малчуганите ще бъдат пренасочени да довършат образованието си в училищни институции в Горна Оряховица или Велико Търново.

„В настоящата криза се овакантяват не само работни места, но и учебни скамейки.“ – с точно този мотив Общинският съвет в Горна Оряховица затвори училище с вековна традиция и предизвика протест в населеното място.

Историята получава своето развитие в село Поликраище - едно от големите села на България. Местните над 2000 жители са решени и готови на всичко да възстановят просветната институция – гордостта на селото.

Как се закрива нещо с история повече от век

Поликраище се намира само на 10 км от областния център Велико Търново, но това не пречи да обезлюдява през годините. Всъщност, училищната институция е една от най-възрастните в България.

Възрастта на зданието е на повече от век. Нека се вгледаме в историята по-отблизо.

Проф. Георги Георгиев, както и неговата сестра Марияна живеят в село Поликраище. Работят като преподаватели във Великотърновския университет.

Когато разбират, че се планира закриване на училището в населеното им място, те веднага подемат кампания за неговото запазване. Инициират подписка, в която са се включили цели 646 души – почти половината жители на Поликраище.

„Имаме и пълната подкрепа от хористите от хор „Бодра смяна”. Те са 10 000 души”, казва пред камера проф. Георги Георгиев.

Мнението на институциите

„Не Общинският съвет закрива училището в Поликраище. Родителите от Поликраище направиха това нещо. Близо 60 деца от 1 до 7 клас учат в училища във Велико Търново и Горна Оряховица”, коментира Иван Момъков, заемащ длъжността председател на постоянната комисия по образование в Общинския съвет в Горна Оряховица.

Към днешна дата

Естествено, науката не бива да бъде изоставяна. Така мислят и хората в Поликраище, които все още са силно убедени в позицията си и търсят начини да спасят вековната сграда.

„Всички мерки, които сме взели за запазването на училището са в рамките на закона. Написали сме протестни декларации до всички институции в страната. Имаме отговор от МОН, че преди да се предприемат мерки за актуализиране на училищната мрежа, трябва да има широко обществено обсъждане“, обясни д-р Марияна Георгиева.

Марин Тодоранов, който е директор на вековното училище, е поредният човек, който има мнение по създалия се въпрос. Няма, обаче, кой да го чуе.

„Господа, не произнасяйте смъртната присъда на третото училище в Поликраище“, заяви той.

„Училището трябва и ще го има. Управляващите трябва да чуят гласа на народа“, коментира към днешна дата проф. Георги Георгиев.