През вчерашния ден в Gradski.bg ви съобщихме за ареста на заместник-министъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Красимир Живков. Причината – съмнения за ръководене на организирана престъпна група в международен канал за трафик на опасни отпадъци.

Вчера служители на Специализирана прокуратура и ДАНС тършуваха и изземваха евентуални доказателства както от личния дом на зам. министъра Живков в Ботевград, така и от сградата на МОСВ в София.

По-рано днес министърът на ОСВ Емил Димитров коментира ситуацията с ареста на своя заместник. Ето и част от думите му:

„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера. В Министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът.

Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите.

Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща.

През цялото това време никой не е идвал при мен, за да се оплаква, че върху него се упражнява какъвто и да е натиск от Живков. Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина.“

Има ли условия да не се проверява какво влиза или излиза?

„Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати – да дойде по-достойният изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва.“

Още от министър Емил Димитров

Министърът на ОСВ подчерта, че с времето се е създала „стройна схема” и от това ще следва, че заводите, които са си позволявали да горят опасни или каквито и да са отпадъци - спират. „Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме. Имаме редица усилия в тази насока.”, заключи с коментара си Емил Димитров.

По думите на ресорния министър, новината за ареста на заместник-министъра му прозвучала „много неприятно”. той добави още, че е заел поста покрай същите обстоятелства.

Тогава, обаче, се състоя акция, при която изведоха предшественика му – екс-министъра на ОСВ Нено Димов.

„Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен – веднага да идва”, сподели човекът, по-известен под псевдонима си Ревизоро.