Адрияна Асенова от Ловеч подавала куп жалби в областното управление на Министерство на вътрешните работи. Нейното желание – да получи ограничителна заповед от мъж, за който тя лично предполага, че ѝ създава известни проблеми.

Отскоро колата на Адрияна се е сдобила с допълнителна екстра - забита в тавана кирка. На чист гангстерски език това недвусмислено означава „Предупреден си!“.

На притеснената жена, обаче, далеч не ѝ е до тълкуване на чужди езици, а желае действие от страна на властите. Чувство за тревога я е обзело от глава до пети.

Ситуацията отблизо

„Засега не съм получила съдействие от полицията. Вчера установих, че в тавана на колата ми е забита кирка. Чувствам се застрашена, застрашено е и семейството ми по този начин”, споделя Адрияна.

„Бях се обърнала към съответните власти, но те не са предприели нищо до този момент, а съм подала две жалби до прокуратурата”, добави тя в своя коментар относно събитията. Асенова подозира и е почти на 100% сигурна, че зад случката с кирката е отговорен мъжът, с когото е живяла известно време на семейни начала.

„Той започна да ме заплашва и да ме преследва. Ставала съм жертва на психически и физически тормоз по всякакъв повод”, посочи още Адрияна.

Тя обясни, че мъжът има криминално минало във връзка с множество престъпни прояви, но въпреки подадените жалби срещу него не са предприети действия. Вече в период на повече от една година, областните власти отказват да издадат ограничителна заповед на жената.

Притеснителна статистика

8 жени са мъртви от 13 март насам – това казват числата. Зад тези цифри, обаче, стоят съдби, постъпвания на системни оплаквания в институции, които не са си свършили работата.

От „Български фонд за жените“ казват, че според техните прогнози статистиката ще продължава да расте ако не се вземат бързи и ефикасни мерки от страна на институциите. Организациите, които контролират горещи линии, на които се обаждат пострадали от насилие, съобщават за сериозен бум от подадени сигнали.

Според специалистите, случаите, за които се съобщава сега, са много по-сериозни отколкото онези, за които се е съобщавало преди. За срок от един месец броят на обажданията за насилие у дома на Горещата линия за деца 116 111 е скочил с 370.

„Изолацията е това, което предизвиква още по-голяма епидемия от насилие. Отдавна алармираме, че всяка трета жена е жертва на такова. Оказва се, че в изолация случаите са се увеличили почти двойно. Нещо повече – начините, по които се упражнява насилие са в пъти по-жестоки“, обяснява Гергана Куцева от „Български фонд за жените“.