В обръщение към британските граждани, премиерът на Великобритания Борис Джонсън оповести своя план за постепенно разхлабване на мерките, взети в следствие на световната пандемия от коронавирус.

Той заяви, че най-песимистичните прогнози са били Великобритания да загуби над половин милион души заради опасния вирус.

Ще си върнем нормалния живот най-рано от юли и то при спазване на всички тези условия и допълнителни съвети от специалистите.

И само ако данните за заразените го подкрепят, ще се надяваме да отворим поне част от индустрията на хотелиерството и други обществени места, при условие че те са безопасни и спазват мерките за социално дистанциране“, категоричен бе премиерът във видео обръщението си.

Във въпросното видео обръщение, премиерът на Великобритания запозна народа си с вече изготвения план за отслабване на плавно и методично разхлабване на ограничителните мерки, свързани с коронавируса.

Тонът на обръщението бе спокоен, духът някак оптимистичен въпреки тежката битка и нерозовите прогнози на специалистите.

Още от думите на премиера Джонсън

Борис Джонсън заяви, че „скоро ще дойде време да се наложи карантина на хората, идващи в тази страна по въздух“. Великобритания обмисля да въведе двуседмична карантина за чужденците.

По думите му се разбра още, че училищата ще отворят вратите си най-рано на 1 юни, като първоначално в тях ще се върнат децата до 6-годишна възраст.

Първо ще се върнат те, за да може родителите им да посещават работните си места, без да се чудят кой да гледа децата им.

Следващата стъпка от сряда ще бъде „насърчаване на хората да правят повече и дори неограничени количества упражнения на открито“. Според експерти, това е и едно от най-либералните решения, които се взимат на острова.

Наказания все пак ще има

Борис Джонсън заяви също, „Можете да седнете на слънце в близкия парк, можете да шофирате до други дестинации, дори можете да спортувате, но само с членове на вашето домакинство“.

Той отново предупреди хората, че „трябва да се подчиняват на правилата за социално дистанциране“. А глобите, които полицията ще налага, ще бъдат чувствително увеличени.