Темата стана актуална през последните няколко дни. С коментар по нея излязоха кметовете на селата Сатовча, Осина, както и директорът на РЗИ-Благоевград.

Вече има официални данни за това, че коронавирусът стигна и до село Осина, община Сатовча. 23 от местните жители са заразени, а вече дори се надава глас населеното място да бъде поставено под тотална карантина.

Към този момент се счита, че COVID-19 е пренесен до сатовчанското село от жена, която е била пациент на столичната болница "Св. Иван Рилски", а по-късно е починала в Осина.

Ако е така, кой е отговорен жената да не бъде „хваната“ навреме и за нея да се положат съответните грижи.

Мненията на институциите

„Тази версия се тълкува от РЗИ-Благоевград. Ние се вслушваме в техните думи. Такова е настроението и на жителите на село Осина.

Но това са само предположения, защото жената е върната в селото, починала е и е погребана, без да е тествана“, обясни пред медиите кметът на село Осина Славчо Хаджиев.

Останалите заразени в Осина са близки или съседи на починалата жена – все хора, с които тя е имала контакт. Сред заразените, обаче, е и медицинска сестра, която се е грижела за жертвата.

Евентуални решения за проблема

„Още когато се появиха първите три случая, се направи извод, че няма да останат само те. Още тогава през РЗИ-Благоевград настоявах селото да бъде карантинирано. Към днешна дата се вижда каква е ситуацията“, обясни Арбен Мименов, кмет на Сатовча.

Кметът заяви категорично, че и към този момент отново се настоява селото да бъде поставено под карантина. Взети са всички мерки, предписани от РЗИ-Благоевград. Жителите на селото са над 650 души.

Проблемът е, че те посещават активно и околните населени места.

„Към момента в община Сатовча 23 са потвърдените случаи. От тях 5 са настанени в болница с положителна проба. Останалите са под карантина без симптоми, наблюдават се от органите на МВР“, обясни директорът на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов.