Правителството на Великобритания официално обяви днес, че новият китайски коронавирус 2019-nCov е сериозна и неизбежна заплаха за общественото здраве в страната, предава руската информационна агенция Sputnik“.

Министърът на външните работи обявява, че разпространението и предаването на новия коронавирус представлява сериозна и неизбежна заплата за общественото здраве. Мерките, предприети с тези регулации, се считат като ефективно средство за отлагане или предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса“, се казва в официалното изявление.

Британските власти определиха болниците „Arrowe Park“ и „Kents Hill Park“ като съоръжения за изолация и нарекоха цялата китайска провинция Хубей „заразена зона“.

Броят на заболелите и загиналите продължава да расте

По последни данни смъртните случаи в следствие на коронавируса, вече са 908, а заразените са повече от 40 000 по целия свят.

Само за последния ден в Китай са починали 91 души, които са били заразени с китайския вирус. Всички те са били в най-тежко засегнатата провинция Хубей.

Британският външен министър Доминик Рааб вече заяви, че Великобритания е евакуирала 200 британски граждани и жители на други европейски държави от Ухан.

Към вече потвърдените над 40 000 случаи, само в Китай има подозрения за заразени 187 518 души, които показват сходни към вируса симптоми. Тестовете им още не са дали резултати.

Оптимистичната новина е, че 3 281 души са били успешно излекувани от вируса и това въпреки факта, че все още не е създадена успешна ваксина.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус отправи сериозни предупреждения относно заразата, уточнявайки че има опасен риск коронавирусът да се разпространява извън Китай от хора, които никога не са пътували до там.

Наблюдават се притеснителни случаи на разпространение на коронавируса от хора, които не са пътували в Китай“, заяви Гебрейесус в пост в социалната мрежа „Туитър“.