Учениците на матура от вкъщи. Идеята вече се обсъжда от просветното ведомство и IT специалисти.

Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн, без да е нужно училищата да отварят врати. Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия.

Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са успешни, е възможно още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно препитване.

Мнението на учениците

Ученици твърдят, че ще са далеч по-спокойни, ако имат възможност да решават тестовете си от дивана у дома.

„Смятам, че когато си присъствено има повече стрес и напрежение, защото си заобиколен от много хора”, казва ученичка в 12-ти клас.

Кой и как ще борави със системата

Софтуерът е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, казват специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас.

„Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него.”, обясни специалистът Александър Ангелов.

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време.

„Но има възможност да слага пауза, ако трябва да ползва тоалетна или друго прекъсване на изпита.”, поясни Ангелов.

Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Директорът твърди, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание.

При електронния вариант, обаче преписвачите ще са по-малко.

„Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците.”, поясни директорът на училището Емилия Лазарова.

Има и още един плюс - учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита.

„Така че се изключва другият проблем - за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си.

Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна.”, поясни директорът на учебното заведение.

„Дали ще са присъствено или дистанционно тестовете - и в двата случая ще има напрежение и ще бъде трудно”, споделя ученик.

Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди ученици.

Училищата у нас вече са в коледна ваканция. Тя ще продължи до 4 януари.

Тогава се очаква в класните стаи да се върнат първо най-малките - от първи до четвърти клас. А за по-големите връщането ще зависи от епидемиологичната обстановка.