Д-р Чавдар Ботев е специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. Експертът разкри подробности за ползите от „Ивермектин“ и в кой стадии на болестта е най-ефикасно.

- Д-р Ботев, ползите от лекарството „Ивермектин“в борбата срещу COVID-19 беше обект на изслушване в Сената в САЩ. У нас за него се заговори през лятото. В колко държави се прилага това лекарство и решава ли то проблема с тежкото протичане на болестта?

-Ползите от лекарството „Ивермектин“ е същото, за което говори пред Сената и известният лекар Пиер Кори. В САЩ идеята на дебата беше да се направи структура, която да промени предназначението на лекарството.

И аз съм сигурен, че това ще стане на по-късен етап, защото сега има проблем. Богатите хора са инвестирали във ваксини и скъпи лекарства и няма да позволят да си загубят средствата, като се признае един значително по-достъпен продукт.

Има ли данни за успешно лечение по света

На 7 декември т.г. излязоха данни от Аржентина, че ивермектинът е взиман контролно от 800 души лекари на първа линия. От тях няма нито един, който да се е разболял от COVID-19.

Профилактично такова лекарство е давано на хора, които са в съжителство с болни от COVID-19. Ако единият се разболее, на другия се дава „Ивермектин“.

Само 7% са се разболели много леко, защото те вече са били заразени, когато са започнали да го приемат. В ранните стадии ефектът от това лекарство е фантастичен.

Използвано ли е това лекарство и у нас

Аз съм давал това лекарство у нас на 300 човека в първите пет дни на заразата с вируса. Тогава то се пие два пъти на ден.

Приемът на това лекарство намалява смъртността при тежките случаи от 80 на 40%.

- В кой стадий от болестта е най-ефикасно?

Дава се във всички стадии, но ако хората го използват профилактично и го приемат правилно, няма да имат никакъв проблем. По отношение на лекарството трябва да се подчертае, че то е разработено от сериозна фирма и се използва във всички ветеринарни сфери, защото спасява животни.

Пригодено е за хора, пили са го 4 млрд. души в света и е едно от най-безопасните лекарства. Досега е давано не срещу COVID-19 и на деца с краста, като едното е било бебе на 1 месец.

Страничният ефект при тях е бил лека диария, която се проявила в 2% от случаите. Лекарството „Ивермектин“ се дава в много държави от Латинска Америка, Африка, както и в Израел, където има добро разузнаване.

Те го използват и си решиха проблема. Може да се каже, че се употребява по целия свят.