Президентът Румен Радев с вето

Ветото „удря“ най-вече промените в Закона за Министерството на вътрешните работи. Ето и част от аргументите на президента:

В Стратегията е изрично посочено, че „не се допуска едновременното съществуване на дублиращи се структури, както и свръхконцентриране на правомощия, компетенции и ресурси в една институция. Водещ е принципът на разделяне на компетенциите и постигане висока степен на координация.

Мнението на депутатите за това

„Няма дублиране на звена. Едната служба – НСО, в своя закон има ограничен кръг от хора, които може да охранява. Държавната ни администрация – данъчни, митничари, хора, които се борят с контрабанда и могат да бъдат потенциално застрашени, към момента не могат да бъдат пазени.“

Това обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев по-рано днес по повод ветото, направено от президента Радев върху гласуваните промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. Страхът на президента бил абсолютно безпочвен ако е свързан с това, че ще се получи дублиране.

Сред мотивите на президента е, че създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира изцяло функциите на Национална служба и охрана. Това в момента създавало условия за не дотам ефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност и по-добре свършена работа.

„НСО е служба на президента по закон. МВР има своята функция по охрана на лица и създаване на възможност за спокойно живеене. С тези промени се създава възможност МВР да охранява лица от администрацията, които не са включени в закона”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Според М. Манев няма да се правят и промени в закона за правилата на движение на автомобили със специален режим. Те ще спазват правилата на Комисията, която към този момент координира изцяло правилата за движение на такъв вид автомобили.

„Координацията се извършва чрез Комисията, която и сега работи по закона за НСО. Той обхваща всички служби, които имат отношение към охраната – ДАНС, МВР и НСО”, обясни депутатът Манев.

Той коментира и публикуваните миналата седмица скандални снимки на премиера на България Бойко Борисов от неговата спалня. Той припомни, че офицер на НСО е задържан за участие в престъпна група за извършване на поръчкови убийства.

„Има проблеми в Службата, но те трябва да бъдат решавани със сериозен дебат. Тези мотиви на президента най-вероятно са писани от секретаря, който е бивш вътрешен министър и отговаря по правните въпроси, и са предадени на премиера.

Този елемент трябва да го отчетем и внимателно да следим какво се случва. Този, който пише мотивите, че в МВР има проблем, оказва сериозно влияние в различни структури”, заяви категорично Манев.