„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО и правителството и Щаба – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”. Това бе мнението, което заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Според доктора всяка мярка, която се взима с цел ограничаване на социална дистанция, носене на лични предпазни средства и т.н. носи самочувствие на хората. Той смята така, защото населението виждат възможността за струпвания само защото имат маски и това значи, че няма проблем.

От мерките, които се налагат за определен период от време се очаква някакъв конкретен резултат за същия период, в който са в сила.. По тази логика, когато мерките се либерализират се очаква обратният вариант – „критичната маса да започне да намалява.“

Какво ще е оттук нататък

„Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Пенчев за медиите.

Според директора на РЗИ-София властите в никакъв случай не биха неглижирали мерките, които и в бъдеще ще се налагат ако трайни резултати няма. Д-р Пенчев визира конкретно мярката, която бе част от влязлата в полунощ заповед, подписана от министърът на здравеопазването Кирил Ананаиев.

Заповедта сочи, че маските отново се завръщат в пълна сила в ежедневието ни, когато сме на закрито. Д-р Пенчев изтъкна, че развиването на заболяването е изключително динамично и това предполага, естествено и особености в реакцията от страна на властите за ограничаване на заразата сред жителите на големия град.

Развитието на заразата по страната

За съжаление, расте и броят на пасторите, заразени с коронавирус. По всяка вероятност заразата се е разпространила след сбирката в Евангелската църква в Перущица.

Общият брой достигна десет човека, а трима души вече починаха. Последният заразен пастор с COVID-19 е от пловдивското село Костиево.

Неговото дете е посещавало и детската градина в района. След като това стана ясно, респективно безпокойството в селото се повиши значително.

„Следя състоянието на пастора чрез неговата съпруга. Медицинските органи не ме допуснаха до него. Имам информация, че в неделя тестът му е дал положителен резултат за коронавирус. Църквите в селото са две, като лично съм ги затворил още вчера”, съобщи кметът на село Костиево Георги Калоферов.