Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му беше поставена в 10:30 ч., в сградата на Регионална здравна инспекция – София.

"В света вече има 30 млн. ваксинирани. Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините е чудесен, надявам се че така ще бъде и за следващите", заяви той след ваксинацията.

Запитан кога ще започнат да работят заведенията, той коментира:

„За някои типове заведения периодът, в който не работят вече е 9-10 месеца, за други е 3-4 месеца. Има много семейства, в които двама души работят в този бизнес. Проявяваме разбиране. Утре ще има окончателно решение”. И допълни: „Предлагаме след отварянето на заведенията да има някакъв период и тогава да се реши и за нощните заведения”.

В същото време в държавата се случват небивалици

Откриха оранжерия за марихуана в къща, намираща се в кв. „Траката” във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Варна.

Установени са три помещения, обурудвани за отглеждане на наркотици. Къщата е стопанисвана от 44-годишен мъж и 37-годишна жена.

Иззети са 155 растения в последна фаза на растеж и инкубатор с разсад. Иззета е също суха тревиста маса с общо тегло 27,06 грама, като е установно помещение, използвано за сушилня.

Мъжът и жената са задържани за 24 часа. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районната прокуратура в града.

Интересен анти-ковид случай

Уникална ситуация не само за България, но и за световната медицина като цяло. Бебе от Пазарджик се роди с антитела за COVID-19.

Малката Ема вероятно се е заразила с вируса, докато е била в утробата на майка си. Лекари обясниха пред медиите какво точно се е случило.

„Имахме информация, че ще постъпи за раждане жена, която е преболедувала коронавирус. Очаквахме, че ще има проблеми при раждането.

За щастие, бебето се роди напълно здраво. 24 часа след това му направихме тест за антитела. Бяхме много учудени, защото бебето се е родило с имунитет. Според научните статии, които сме прочели, се отрича вертикалната трансмисия.

Предполагаме, че антителата са преминали трансплацентарно от майката.”, разказа д-р Здравка Пиронова, завеждащ в МБАЛ-Пазарджик.

„Трудно е да кажем дали бебето е преболедувало вируса. Майката и бебето са едно, докато е в утробата ѝ. Случаят е много интересен, тъй като имаше промени в плацентата.”, заяви Илия Трайнов, началник на АГ- отделението в МБАЛ – Пазарджик.

Предстоят да бъдат направени повторни изследвания на бебето.