Вчера родители сигнализираха за изпечена измама, свързана с дарителски кампании за болни деца. Те разказват, че в последните дни са открили няколко Facebook страници за набиране на средства, в които е посочена една и съща банкова сметка.

Титулярът също е един и същ. Няма, обаче нищо общо със семействата, категорични са близки на нуждаещите се.

Два месеца след раждането на Велина, майка ѝ - Владислава Демерджиева, чува страшната диагноза хидроцефалия. Последващи прегледи доказват категорично, че детето има тумор в мозъка.

Каква е точната схема на действие

„Снощи, около полунощ, ми писа един човек, че като реклама във Facebook му попаднала една страница, в която се събират средства за Велина. Само че човекът не е разпознал нашата дарителска сметка”, разказа още Владислава.

Така жената научава, че някой ползва името и заболяването на дъщеря й, за да събира пари. Казва, че не познава посочения титуляр на сметката.

„Родителите на болни деца се чудим как да съберем средства, за да ги спасим. В един момент осъзнаваш, че някой краде шанса на детето ти да живее. Това е толкова грозно. Такова нещо не ми се е случвало никога”, коментира Владислава Демерджиева.

Тя, обаче не е единствената изненадана. Дублирана се оказва и страницата на фондация "За доброто".

„Някаква госпожа, която се е нарекла с името Десислава Христова Димитрова, е публикувала вероятно личната си сметка. Ако някой в момента напише „Фонд за децата на герои”, види тази страница и дари средства за децата на Фонда по този IBAN, те няма да постъпят при нас.

Те ще постъпят към въпросната госпожа, която нямаме идея коя е”, заяви Кремена Кунева, председател на Фондация „За доброто”.

Продължението на историята

Имаме ясна и точна схема, прилагаща се на гърба на болни деца. Жена на име Десислава Христова Димитрова е правила фалшиви профили на деца и фондации, като за превод е посочвала личната си банкова сметка и трите й имена като титуляр. Засечени са поне 10 случая на измама. Събирала е пари и за вече починало дете.

Измамницата е успяла да публикува и на сайта „Купи подарък”, който предоставя възможност на майки на деца с увреждания и на хора с увреждания, да публикуват обяви за изработени от тях продукти с цел продажба. За това сигнализира създателката на благотворителната онлайн инициатива Петя Коларова.

Продължава разследването по случая и ресорните институции са се самосезирали от сигналите в социалните мрежи.