„Готови сме за компромис за пореден път. Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти.

Но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна”.

Това заяви угрижен пред медиите Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България в отговор на въпрос дали заведенията ще подновят работа в момент, в който все още има забрана за отварянето им.

По думите му, браншът се обединява около идеята да отвори врати на 1 февруари, както беше обещано от властите.

„Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят.”, посочи той.

Какви са другите възможни варианти

Според Коларов датата 14 февруари не е особено добър вариант, тъй като тогава става много трудна обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите.

„Предложихме компромис – да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитета се намали и заведенията работят до 23:30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен.”, посочи той.

По думите му браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до така нареченият „италиански модел”, при който заведенията отвориха въпреки забраните.

„Оставаме в стачна готовност и в очакване да видим какво ще решат властите утре. Искаме само едно нещо – нашите колеги да работят. Това е възможност, от която сме лишени от много време и то само нашият бранш.”

Какви са проблемите около отварянето на ресторантите

"Трябва да сме наясно, че никой не иска да държи ресторантите затворени. Това не е мярка срещу собствениците на заведения. Всички искаме да водим нормален живот, но не можем да не се съобразяваме с реалността.

Нека не забравяме уроците от миналата година, нека бързаме бавно".

Това заяви пред медиите зам.-директорът на "Пирогов" Николай Габровски.

„Разбрахме, че мерките работят. Тоест имаме средство за контрол.", поясни той.

По думите му това, което се случва на запад, със закъснение стига и до нас.

„Каквито и стъпки да се предприемат, те трябва да бъдат предпазливи. Новините от Англия, Испания и Германия са изключително обезпокоителни.

Връщаме се в една позиция, която прилича на тази от март и април миналата година. Би било напълно илюзорно да смятаме, че ако новият щам съществува във Великобритания, няма да стигне до нас.", заяви професорът.

„COVID темата стана политическа. Октомври месец, когато имахме пик на заболелите, разбрахме, че експертното мнение трябва да бъде водещо.

Ако направим грешна стъпка след овладяването на епидемията, това ще бъде болезнено за всички.”, коментира още Габровски.