Неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много. Това смята бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

От кого зависи дали българите навън ще могат да гласуват нормално

„Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия.”, категоричен беше преподавателят в изявлението си пред медиите.

Според него ще е необходима доста стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна сериозно и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35.

„Това е решение на Парламента, така е преценил законодателят. Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се направят, а не да се ограничават.”, смята проф. Киров.

Професорът коментира видеонаблюдението по време на изборния процес и при броенето на бюлетините.

„Ако не е предвидено в закона, че може да се провежда такова предаване онлайн и заснемане на процеса, то не може да бъде осъществено.”, категоричен беше бившият конституционен съдия.

Българина и новата валута

„Преходният период ще бъде описан подробно. Изявленията на властите са пожелателни неща. Те са на базата на информацията, която те имат.

Надявам се наистина всичко да се случи през 2024г. Има, обаче адски много неизвестни и предизвикателства.

България трябва да изпълни всички задължения, които е поела, за да се случат всички планувани неща“. Това заяви тази сутрин пред медиите бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Той обясни още, че в началото на преходния период на всички места ще има две цени – в евро и лева. Тогава хората ще могат да избират с коя валута да плащат, което е огромно предимство.

„Всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон. Ако се каже, че ще може да се пазарува в лева и евро.

Автоматично всички цени ще бъдат фиксирани и целият този проблем със страховете ще бъде решен. Това е въпрос на техника.“, каза специалистът.

Дацов допълва, че всъщност много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото.