След като на 18 декември бе даден стартът на системата за издаване на електронни рецепти, месец по-късно едва 500 аптеки в страната могат да използват системата.

„Това е така, защото не всички софтуерни фирми са готови. В началото на февруари очакваме да се включат повече аптеки и въпросът ще бъде решен.”, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той коментира, че все още няма досие, където може да се проследи какви лекарства сме взимали досега.

„Лекарите се притесняват да издават електронни рецепти, защото не всички аптеки ги приемат безпроблемно. Когато обектите се увеличат, ще нарасне и броят.”, допълни Костов.

Костов посочи, че със спада на заболеваемостта в страната, се наблюдава и по-малко търсене на лекарства, дефицити почти нямало.

„Все още някои антикоагуланти са проблемни. Но това беше така и преди пандемията.”, заключи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Ще имаме ли ваксина под формата на спрей

Ваксината срещу COVID-19, която се разработва от Научно-изследователския институт по грипа в Санкт Петербург е показала пълна безопасност и изработване на антитела в доклиничните изследвания, съобщават от Русия.

„В научно-изследователския институт по грипа към министерството на здравеопазването на Русия продължават доклиничните изпитания на нова ваксина срещу коронавируса.

До момента са получени добри резултати за нейната безопасност и имуногенна активност.”, съобщиха още от института.

По-рано от института съобщиха за медиите, че техни учени разработват ваксина срещу COVID-19 въз основа на противогрипна ваксина. Отслабена версия на коронавируса се използва като вектор за доставка на протеини на коронавируса и имунният отговор трябва да даде защита срещу заболяването.

Планира се ваксината да се приема във вид на капки или спрей за нос. Очаква се доклиничните изследвания да приключат до месец май тази година.

Защо се налага в Европа да се забърза ваксинирането

Европейските държави ускоряват ваксинацията срещу COVID-19 на фона на новината, че Pfizer и BioNTech намаляват временно доставките през януари и февруари. След бавен старт, във Франция започна имунизирането на хората над 75-годишна възраст и рисковите групи.

Италия е ваксинирала над един милион души, а Испания планира да ваксинира 70% от населението си до лятото. Във Великобрпитания са имунизирани четири милиона и 600 хиляди души, което е най-много от държавите в цяла Европа.

Общо шест европейски дърави нарекоха забавянето на доставките неприемливо. От Pfizer се оправда, че за да постигне целта си за производство на два милиарда дози тази година, трябва да модифицира завода си в Белгия.