Поглед към Турция - по обичайно препълнените булеварди на 15-милионния Истанбул снощи нямаше никой. Причината е строгата карантина срещу коронавируса, която влезе в сила.

Никой няма право да напуска дома си след 9 часа вечерта. В резултат из града можеха да се видят само полицаи, които следяха за нарушители и единични служебни автомобили. Епидемията се разпространи заплашително в Турция напоследък. Девет поредни дни беше поставян антирекорд за най-много починали от COVID-19. И вчера броят на новозаразените беше над 30 хиляди за 24 часа.

В Америка пък се извърши предателство

Един от най-верните съюзници на Доналд Тръмп каза, че на изборите за президент не е имало нередности. Главният прокурор на Съединените щати Уилям Бар заяви, че досега няма данни за нещо, което да промени обявената победа на Джо Байдън.

Коментарът на Бар е голям удар за Доналд Тръмп, който продължава да настоява, че е имало много измами. Кампанията на президента подаде поне 30 жалби в различни щати, в опит да спре идването на власт на Байдън. Досега те претърпяха пълен провал в съда.

Според анализатори отвъд Океана е много показателно, че Уилям Бар е решил да направи коментарите си публично. Източници от Белия дом твърдят, че Доналд Тръмп е притискал прокурора да защити твърденията му за измами.

За да завършим с нещо положително

Снощи светлините, окачени на коледната елха при Националния дворец на културата бяха запалени без празнична програма. Заради световната пандемия от коронавирус и обявената в страната ни извънредна епидемична обстановка, общината реши да се лиши от празнично събитие около коледното дърво в парка на НДК.

Целта – избягване на струпване на хора.

„Без фойерверки и празнична програма, но с много вяра запалихме тази година светлините на коледното дърво в София. Вяра в силата на доброто, уверени, че заедно спасяваме живот.

Заедно с лекарите днес - техни представители от COVID-отделенията в общинските болници, и хората, на които вярваме най-много в момента, заедно с момчетата, които помагат.

Всички те със своята работа, а ние със спазването на мерките - спазване на дистанция, носене на маски, да посрещнем със здраве празниците тази година - вкъщи, в уюта на домашната топлина.

Медиците със сигурност ще посрещнат празниците в отделенията, за да ни помагат.“, каза кметът на града Йорданка Фандъкова.

В тази връзка с надеждата д-р Даниела Стаева от Пета градска болница каза, че дава дежурства в COVID-отделение от октомври месец.

„Какво да пожелая на хората - да се пазят, да са малко по-отговорни, защото наистина са доста трудни времена за нас, както и за тях. Празници така или иначе ще има, ще си има Коледа, ще се събират семействата. Нека да са малко по-отговорни към себе си и по-съпричастни към нашата работа. Да се пазят и да са здрави!“, пожела тя.