Скучното лято в бургаските околии продължава. Ентусиасти вече не признават кое е резерват и кое – не.

По-лошото е, че масово се шофират автомобили в природни резервати и се замърсява природата по необратим начин.

Сигнал за офроуд в река Велека, дрифтове във вода и запален автомобил в гората в Странджа. Това са само част от нещата, които вдигнаха на крак и бургаската екоинспекция, която два поредни дни проверява сигналите.

Природният парк е използван често от туристи за бивакуване и навлизане в защитения природен парк с високопроходими автомобили.

Представител на „Зелена Странджа” случайно се натъква на група туристи с високопроходими автомобили, организирали си уикенд в Странджа. Владимир Димитров става свидетел на офроуд маневри в чистите води на река Велека, което го подтиква да заснеме случващото се.

„Стана съвсем импровизирано, нашата група беше на поход, а докато почивахме, те ни направиха шоу. За да ни покажат колко са мощни джиповете и минават през всякакви терени.

Да, там има път, но те не минаваха само по съществуващия такъв, предназначен за това.”, разказа Владимир Димитров.

Случката се разиграва в местността „Тракийски лагер” в Странджа, част от защитена зона „Натура 2000”. Тя е предпочитана дестинация за много туристи.

Разочарованието на еколога идва и от това, че системното замърсяване и липсата на всякаква граница в много от туристите представляват проблем за тези, които идват след тях, за да се разхождат сред дивата природа.

Възпитан турист ли е българинът

„Няма нищо лошо в бивакуването сред природата – всеки го е правил някога. Лошо е, обаче, че когато някои от компаниите си тръгнат, след тях остават купища боклуци, които трудно се разграждат”, посочи потресеният Димитров.

Той публикува видео и снимки в социалните мрежи, които предизвикват реакция сред екоинспекторите и редица любители на горите.

„От видеоматериала се вижда ясно, че джиповете преминават еднократно през реката. На вчерашната проверка не сме установили наличие на хора.

Нямаше нито бивак, нито моторни превозни средства. Не сме констатирали нарушения на оказаното място.

На територията на природен парк „Странджа” режимът, който е определен със закона за защитените територии, забранява бивакуването извън определените за целта места.”, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова.

Какво установява проверката

Проверката обаче установява, че на това място съществуващ горски път, който пресича реката, а това не било необичайно.

„Няма правна норма, която да забранява по горски път на територията на парк „Странджа” да преминават автомобили.”, добави Иванова.

Екониспекцията в Бургас апелира туристите да бъдат отговорни към опазването на природата в природния парк, а и не само в него.

„Възползвайте се от природните дадености, но по щадящ начин.“ – казват те.