„Всяка партия има свое виждане за процесите в държавата. В тези различия се ражда нещо ново. Тепърва предстоят разговори, които ще бъдат минимум 2 месеца. Такава е процедурата”.

Това бе коментарът от тази сутрин на Валентин Касабов. Той коментира предложенията на „Обединените патриоти” по въпроса със свикването на Велико народно събрание и нова Конституция .

Планът вече е в действие

Още от днес от политическата партия на ГЕРБ започват консултациите с партиите в парламента. Първите преговори ще бъдат именно с „Обединените патриоти”.

Едно от обсъжданите предложения е на ВМРО. То предвижда увеличаване на правомощията на президента, като му се даде и законодателна инициатива.

От НФСБ, обаче, не са напълно съгласни с това.

„За нас е неприемливо увеличаване на правомощията на президента. Представете си в тази обстановка президентът, който и да е той, с големи правомощия и с манталитета на Радев, какво ще се случи?

Гражданска война, ще се лее кръв! Много е опасно”, каза по темата Касабов.

За Румен Радев, депутатът от НФС заяви още:

„Нашето мнение е, че в момента този човек не е адекватен и не е на мястото си. При него няма диалог, има размахване на пръст”.

„Имаме един президент, който се губи в събитията, в миналото, все още не е изтрил старото тоталитарно мислене. Той си представя, че държавата е тоталитарна казарма.

Вдигнал е вместо националния флаг, флагът на черепа и костите. Черепът е ясен, костите е това, което ще се случи, ако недай си Боже…“, каза още Касабов.

Според него сегашният президент е човек, който е тръгнал срещу българския народ – Шипка, Паметника на Левски.

„Той не е опонент, а голямо недоразумение”.

Протестите също бяха засегнати

„Не може 100-200-300 човека да ограничават правата на останалите граждани. Не е европейско.”

„Не могат да насилват малки деца с майките им и да обясняват, че това са техните права. Утре ще започнат да разстрелват, това ли са им правата?”, попита Касабов.

Още по темата с Конституцията

„Ние сме против мажоритарния елемент. Той ощетява малките партии, представителството им се намаля и това не е добре.”, каза Касабов.

От НФСБ подкрепят намаляването на броя на депутатите, но не и на 120, което било прекалено малко.

„Започваме разговорите, ще предлагаме, ще говорим, ще отхвърляме.”, каза още Касабов.

Търсенето на подкрепата за свикването на Велико народно събрание е работа на ГЕРБ. Те трябва да съберат 161 подписа на депутати.

„Мисля, че една част от колегите от БСП са достатъчно мъдри и разумни. Тези, които мислят по-различно от тясното мислене на Нинова. Може би ще дойдат гласове от БСП.”, заяви Касабов.