Урсула фон дер Лайен, заемаща поста председател на Европейската комисия, даде мнение, че въпреки добрите новини за спадането на общата заболеваемост, коронавирусът и за момента си остава тежък проблем на Европа. Тя показа истинско възхищение за българската мобилизация.

Какво я е впечатлило?

Дадоха се примери за различни доброволчески дейности, както и шиенето и безвъзмездното даряване на маски от страна на Бургаската опера.

"Има и други вълнуващи примери за мобилизация в България – чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски.

Те се раздават на полицаи и болничен персонал. А служители в Бургаската опера използват собствени материали, за да шият маски, които после даряват.

Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз".

Самата Фон дер Лайен призоваваше преди по-малко от две седмици за единство и солидарност в границите на Европа, за да се справим бързо и лесно със заразата. Ето, че вече председателят на Еврокомисията изказва радостта си по адрес на България.

Тогава тя изказваше надежда за скорошната поява на „денят след“. Докато все още този ден не е дошъл, фон дер Лайен отново се опитва да даде капка оптимизъм на онези, които се нуждаят от него.

Тя коментира и плана „Маршал“

"Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране на нашите икономики, така че те да могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в бъдещето ни.

Смятам, че ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите 7 години, ние на ниво Комисия ще можем да мобилизираме средства, които после да инвестираме в икономиките.

Според мен, изначално идеята за план "Маршал" е правилна, защото тя казва: "Страните заедно", коментира Фон дер Лайен.