Най-сетне България посрещна своите деца, които станаха известни преди известно време за това, че заедно с още десетки българи са блокирани в австрийския курорт Калтенбах. Ситуацията там бе подобна на тази в Банско.

Предистория

Отишли там, за да изкарват прехраната си, заложниците на зимния курорт, бяха блокирани. За този случай в България се разчу още през месец март. Случката се развива в курортното градче Калтенбах, Австрия.

За съжаление, някои от работниците по зимните курорти остават без работа. От това идва и причината, че са без пари, с които да си вземат билет към дома. Българите остават в градчето и зачакват заветния момент.

„Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря“, казва още Пламка. Тя, заедно с още една българка – Цветина са едни от главните героини в историята.

„Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници“, обясни Цветина Цветанова.

Към днешна дата

Историята завършва с щастлив край. След 14 дни на самота, тъга и неизвестност, Пламка и Цветина вече са в родната си страна. Със сълзи на очите си, Пламка разказва:

„Ние нямахме друга алтернатива изобщо да останем там. Ние си знаем как сте го изкарали. Всеки ден в очакване да си тръгнем, да си тръгнем. Тежко беше, защото не знаеш кога ще ти кажат: „Напускай”, и като останеш навън там ти си никой.“

Да, неизвестността е гадна. Не знаеш какво се случва. Мислиш си непрекъснато някакви неща, предполагаш, как ще се случат нещата, търсиш резервен вариант”, разказва Цветина Цветанова.

И двете разказват, че е имало още много българи като тях. Всички блокирани българи там благодарят на посолството ни в Австрия, защото с негова намеса българите ни са в България живи и здрави.

„Не можехме да ги изведем по-рано, защото самите процедури по съгласуване, по пристигането на транспорт, определянето на хора, искането на съгласие на тези хора, отнема поне 12-14 дни.

И най-важното е, че един път българите се обаждат и искат, а след една седмица ги няма никакви и не можеш да ги откриеш”, заяви посланикът ни в Австрия Иван Сираков.