Естествено, не е трудно да се досетим, че става дума за засегнатите от COVID-19. 400 млрд. евро са отпуснати от италианското правителство. Главно, те ще отиват за подпомагане на предприятията, засегнати от вируса.

Мнението на политическата власт

"Средствата ще бъдат предназначени за всички предприятия - големи, средни и малки. 200 милиарда ще бъдат предназначени за вътрешния пазар, а останалите 200 милиарда – за да се подкрепи износът", заяви премиерът Джузепе Конте.

"С този указ извършваме безпрецедентна намеса", подчерта от своя страна министърът на икономиката Роберто Гуалтиери.

Според компетентните институции, средствата ще стигнат на банките да отпускат по-лесно кредити на нуждаещите се.

Това е една от мерките, чрез които Италия ще се опита да спаси своята икономика – третата по големина в Европа.

Пощи и военна полиция ръка за ръка

Пощите в Италия ще използват помощта на карабинерите, за да доставят пенсии. Това отново е мярка, чрез която се прави опит да се намали възможността за заразяване сред по-възрастните.

Италианските пощи съобщават, че вече има подписано споразумение с карабинерите, които са част от полицейските сили, но имат и военни задължения.

Новата договореност дава право на пенсионерите, които са навършили 75 години да могат да дават разрешението си на служители на реда да теглят техните пенсии и да доставят парите до прага на домовете им.

Въпросното споразумение засяга цели 23 000 души в Италия. Правата, които то дава след подписването си, ще останат активни до края на извънредното положение.

Друга мярка, до която прибягнаха италианските пощи, беше взимането на решение пенсиите да се взимат в продължение на цели 6 дни. Така да се избегнат всякакви видове опашки и да няма струпване на хора по гишетата.

Кратка статистика

Италия е най-засегнатата от смъртност заради COVID-19 в света. Епидемията от коронавирус там се оказа истинска катастрофа.

Според повечето специалисти, основните причини за това са лошата организация за оказване на помощ при най-нуждаещите се, както и липсата на каквато и да е подготовка за подобна криза.