Крадци ограбиха домове, църква и цяла орехова градина в село около Благоевград. В село Селище, Благоевград, духовете са разбунени след няколко чисто битови провинения през последните седмици.

Във времена на криза и абсолютна изолация, кражбите растат. Крадците са вдигнали мерника на всичко – малки храмове и параклисчета, на домове на възрастни хора и на техните градини.

Според по-запознати жители на селото, извършителите са ясни и са известни на повечето хора. Мненията се обединяват около версията за това, че някой търси прехрана в трудните времена.

Тенденция ли е това?

В селото дребните битови зулуми започват още от началото на месец март. Тогава пет икони изчезват от крайпътен параклис.

Крадецът се е домогнал лесно до постройката, защото святото място си остава отключено, за да може всеки по пътя си да мине и да се помоли за добро.

„Не мога да си го обясня, това са дребнави хора, какво ще изкара като ги продаде, какво ще изкара, няма ли докъде да стигна, та да купя крадени икони или каквото и да е от черквата.

Там и през деня си работи, щото е пусто, особено сега и движение няма. Лапета, кокошкарска работа. Сигурно са пили и им е дошла смелост да го направят.“ – коментира кметът на с. Селище Валери Байрактарски.

Още истории от бандитското село

Асен Ерделски е човек, който закупува дръвчета, за да създаде и отглежда орехова градина. Една злощастна сутрин Асен отивайки в своя парцел, разбира, че освен дупките от дърветата, друго там няма. Крехките току-що засадени растения били изкоренени и откраднати.

„Те са нарязани и са специално обработени. И като пръсках видях, че ги няма. До една две години ще ги вида някъде посадени. Нямам представа дали става дума за един човек“, казва покосеният Асен.

Третата случка на битова кражба е регистрирана само преди няколко седмици. Случката се разиграва в частен дом, когато стопанинът бил в болницата. Кокошкарите успяват да отмъкнат сумата от 4 хил. лв. от дома.

Странното е, че благоевградската полиция отчита спад в битовите кражби. Според органите на реда, се срещат и дни, в които кражби не се случват.