От вчерашния извънреден брифинг стана ясно, че броят на заразените от коронавирус медици у нас е нараснал значително. Бройката достига до 30 души, като почти 1/3 от тях работят в столичната Спешна помощ.

Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област, съобщи новината, че за снощи общо седем служители на Спешна помощ са дали положителни проби.

С положителен тест се е отличила една от работничките и веднага още 101 души са били тествани, като шест от тях са дали положителни проби.

Двама лекари също са попаднали в клопката на болестта, както и четири медицински сестри и един фелдшер.

От столично РЗИ проверяват над 600 адреса, за които се знае, че са посетени от двете смени на Спешна помощ.

Съмнения за нулев пациент

Първият случай е на служителка, върнала се от Австрия без проявени симптоми. В момента тя е подложена под домашна карантина.

Съмненията за това дали тя е нулев пациент идват от това, че не се знае дали тя е заразила колегите си след като се е завърнала от чужбина. Винаги съществува вероятността тя да се е заразила от пациент, който е посетила.

Още 1000 бързи теста ще пристигнат в Центъра за спешна помощ. Водят се и допълнителни преговори с още две болници, за да се реши дали онези с положителни бързи тестове ще бъдат водени там, за да им се прави и PCR тест.

Още един болен медик

Към вчерашните седем, днес излезе и още една положителна проба. Така вече броят на заболелите ни медицински работници става 8. Ето какво заяви говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска:

„Тези проби, които са взети на колеги от вчерашната смяна, ще излязат малко по-късно днес. Късно снощи излезе още една положителна проба на медицинска сестра, като това прави положителните проби 8.“

В тази сложна ситуация очакваме тестването да започне днес, но това зависи много от нашите партньори и логистичните детайли.

Много малко от хората с положителна проба за COVID-19 са със симптоми на заразата, което е добре. Поръчани са нови облекла, като наличностите се следят ежедневно. Това е един непрекъснат процес, в който работим от доста време“, добави Сунгарска.

Честит 7-ми април - ден на всички хора, работещи в здравеопазването! Благодарим ви, че ви има и ценим труда ви!