Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор. Там няма да имаме тежко боледуващи сред учениците.

Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват само преподавателите.

Броят на положителните ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повиши. Това заяви пред медиите пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса.

Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки който твърди обратното, нека предостави доказателства”, каза още специалистът.

Пулмологът допълни, че поради средата, в която се намират децата тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

Кучета хапят децата ни

9-годишно дете беше жестоко нападнато от куче в монтанското село Горно Церовене. То е настанено в болница веднага след инцидента.

Направена му е спешна операция на скалпа, защото това е частта, която е пострадала най-сериозно от тялото му. По време на инцидента детето е било с по-малката си сестричка, която, обаче, не е пострадала много сериозно.

Детето се възстановява в болницата в Монтана.

„Състоянието му е добро. На главата има 48 шева.

Малката ми дъщеря, която е била с него, ми разказа, че докато се спускали с триколката си, кучето е излязло през вратата, те са го погалили леко. То се е отдръпнало и те са тръгнали, за да се приберат. Тогава кучето е скочило на сина ми.”, разказа бащата на пострадалото дете Георги Иванов.

Позицията на собственика на животното

Собственикът обяснява притеснен, че досега кучето не е създавало съществени проблеми.

„Не е породисто. Не знам какво се е случило, защото бях на работа.

Кучето не се отвързва – за една година се случи за втори път. Беше завързано със синджир. В суматохата убих кучето.”, посочи още той.

Хората в селото се оплакват, че редовно в населеното място има много бездомни кучета, които се разхождат абсолютно без надзор. Освен тях, има и домашни животни, които излизат извън дворовете на къщите и вероятността за сериозни инциденти е много голяма въпреки постоянните призиви на управлението на селото контролът да е доста по-голям.

Уви, решение и контрол няма – споделят дружно съселяните на пострадалото дете.